Megkapják a rákos gyerekek az életmentő műszert

2014.05.23. 16:02

Egy magáncég, a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft. megvásárolja azt az életmentő műszert, amelynek a beszerzéséhez a Gyermekrák Alapítványtól hiába kért segítséget Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, az ESZSZK Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályát vezető főorvos. Egy olyan speciális, újfajta műszerről van szó, amelynek a segítségével a főorvos szerint csak az elmúlt két hónapban két rákbeteg gyerek halálát lehetett volna megakadályozni.

Az Indexen szombat délben jelent meg Kriván nyílt levele, amelyben a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumához fordult. A levélben felidézte, hogy 2013 végén kért először segítséget a Gyermekrák Alapítvány elnökétől, Balogh Istvántól a nemzetközi műszerpiacon akkor megjelent újdonság beszerzéséhez. Megírta, hogy több tárgyalás is volt az ügyben, az alapítvány kuratóriuma azonban azóta sem döntött az eredeti áron nettó 50 millió forintba kerülő készülék megvásárlásáról. Balogh sokallta a vételárat még azután is, hogy engedményt sikerült kialkudni.

Kriván közel egy héttel később, péntek délután azt mondta: azóta sem kapott semmilyen választ a Gyermekrák Alapítványtól, még informálisan sem reagáltak a levelére. Hétfőn az Index is próbálta keresni Baloghot az ügyben, többször sikerült is elérnünk telefonon, de azt mondta, jelenleg nem alkalmas számára a beszélgetés, és majd jelentkezik, ha az lesz. Egyelőre nem jelentkezett.

A Gyermekrák Alapítvány helyett a Max-Immun Kft. ügyvezetője, Varga Gábor kereste meg Kriván Gergelyt. Ma, pénteken már hivatalosan fel is adták a megrendelést a műszerre a magyarországi forgalmazónál, a Frank Diagnosztika Kft-nél. A forgalmazó cég munkatársa, Bielik Norbert korábban az Indexnek azt mondta: ha meglenne a pénz, egy-másfél hónap múlva használatba lehetne venni a műszert, ennyi időbe telne, mire a műszert rendelésre legyártanák, kiszállítanák, és lemenne a körülbelül egyhetes tréning is, ami a működtetéséhez kell. Kriván pénteken azt mondta: így is fog most történni, egy-másfél hónap múlva már használhatják a műszert.

Varga Gábor, a Max-Immun Kft. vezetője az Index cikkeiből értesült az ügyről. Csütörtök este olvasta el a második cikket, ami arról szólt, hogy még mindig nem érkezett reakció Krivánék kérésére. Varga azt mondta: még aznap este felhívta Kriván Gergelyt, így sikerült mára, péntekre egyeztetni a megrendelés feladását.

Annyi pénzt fizetnek ki a műszerért, mint amennyiért a Gyermekrák Alapítvány megkaphatta volna: az előző körben kialkudott engedményes ár nettó 42,5 millió forint volt. A műszer technikailag a Kft. tulajdonában lesz, de örökös használatba adják Krivánéknak. Varga azt mondta: példát szeretnének mutatni társadalmi felelősségvállalásban az olyan cégeknek, amelyek az övékhez hasonló területen működnek, beteg emberekkel foglalkoznak.