Nem fogja elhinni, ki lehet Tarlós kihívója

2014.06.21. 12:41

A Népszabadság szombati számában megjelent rövidke cikkében ledobta a nem is tudom milyen bombát: megbízható információikra hivatkozva két nevet emlegetnek, mint Tarlós lehetséges kihívója, Tóth Zoltán választási szakértőt és Somogyi Zoltán politikai szakértőt, ATV-s műsorvezetőt.

A lap úgy tudja, a Demokratikus Koalíció Tóth Zoltán választási szakértőben gondolkodik, és „úgy vélik, egységes támogatottságot tudnának fölsorakoztatni mögötte...Tóth Zoltán rendkívül fölkészült személyiség, nagyon komoly elméleti tudással fölvértezve, s ez a Demokratikus Koalíció tagjai szerint alkalmassá teszi arra, hogy legyőzze Tarlós Istvánt" - írja a Népszabadság. Azt az Indexnek is megerősítték ellenzéki forrásból, hogy Tóth Zoltán nevét a DK "bedobta" a kalapba, de az MSZP-ben és az Együtt-PM-ben is hüledeztek, amikor meghallották. Tóth Zoltán saját blogján cáfolta, hogy kapott volna ilyen felkérést.

A másik jelöltről, Somogyi Zoltánról pedig így ír a Népszabadság: „az utóbbi négy évben kellő népszerűséget szerzett az ATV-ben rendszeresen jelentkező műsoraival. Somogyit jó szervezőnek tartják, aki ért az irányításhoz - korábban tulajdonrésze volt a Political Capital elemzőcégben -, továbbá sikeres üzletember."

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója megerősítette a Népszabadság hírét, de úgy tudja, hogy Somogyi Zoltán egyelőre kitérő választ adott a megkeresésekre. Arra a felvetésünkre, hogy akkora bajban van-e a baloldal, hogy az ATV-től kell műsorvezetőt elhoznia, ironikusan úgy felelt:

Ezek szerint. De ha Somogyi nem vállalja, van egy nagyon jó stúdióasszisztensünk is.

Somogyi Zoltán Facebook-oldalán hosszú, részletes bejegyzésben reagált a Népszabadság cikkére. Azt írja, igaz, hogy „az elmúlt hónapokban civilek, az elmúlt napokban pedig politikusok” keresték meg és kérték, hogy vállalja a főpolgármester-jelöltséget, de nem gondolkodott azon, hogy változtasson a „mostani, civil életén".

Facebook-bejegyzésének utolsó pontjában úgy fogalmaz: „Ha a mai ellenzék képes egy nem politikus civilt támogatni, akkor bölcsen jár el. Civil szereplőt azonban nem lehet a nyilvánosság előtt, informálisan felkérni, kizárólag formálisan és a kiválasztott személlyel minden tekintetben egyeztetve. Onnantól teszi meg a politika az első lépést egy újfajta, eredményesebb cselekvés irányába. Onnantól tekinthető egy ajánlat komolynak, amivel foglalkozni érdemes.

Kedves emberektől komoly ajánlatot tehát nem kaptam. Komoly emberek kedves megkeresését, igen.

Ma a nagy találgatások napja van: a Magyar Nemzet is összeszedte kiket hallott, mint lehetséges Tarlós-kihívók. A lap szerint felmerült Balázs Péternek, a Bajnai-kormány külügyminiszterének, illetve Bárándy Péternek, a Medgyessy-kormány igazságügy-miniszterének neve is. Sőt, még Katona Kálmáné is, aki 2006-ban már próbálkozott, de 6%-os eredményével végül nem lett Budapest főpolgármestere.