A cigányozó volt rendőrkapitány lehet a baloldal jelöltje Miskolcon

2014.07.02. 11:05 Módosítva: 2014.07.02. 15:18

Pásztor Albert volt rendőrkapitányt indítja a baloldal miskolci polgármester-jelöltként – erősítették meg az Atv.hu-nak több forrásból is az Északhírnök kedd esti hírét. Pásztor függetlenként indul, de az MSZP és a DK támogatásával.

Sok kis aranyos cigánygyerekből...

Pásztor Albertet 2009-ben egy nyilatkozata miatt mentette fel Bencze József országos rendőr-főkapitány Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére. A rendőrkapitány akkor a Miskolcon elharapózó utcai bűnözésről számolt be egy sajtótájékoztatón.

Arról beszélt, hogy  több járókelőt is megtámadtak az utcán, táskákat, mobiltelefonokat, pénztárcákat vettek el tőlük. Volt, akit kézzel vagy bottal ütöttek le. Az elkövetők egy része fiatalkorú volt. Pásztor akkor azt mondta:

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük. (...) Mi, rendőrök, teszünk azért, hogy kivegyük a részünket a fiatalok neveléséből. A baj csak az, hogy a sok kis aranyos cigánygyerekből gyakran lesz durva és kegyetlen bűnelkövető."

Pásztor később az Indexnek azzal magyarázta nyilatkozatát, hogy Miskolcon az etnikai szembenállást nem lehet megoldani azzal, ha elhallgatják a mindenki által tudottan létező problémát. 

Leváltása után Miskolc akkori polgármestere, a szocialista Káli Sándor, valamint a helyi SZDSZ, a miskolci Fidesz-KDNP és a Jobbik helyi szervezete is kiállt Pásztor mellett. Felfüggesztését végül egy szimpátiatüntetés hatására visszavonták. Tíz éven keresztül vezette Magyarország legnagyobb létszámú és ügyfélforgalmú miskolci rendőrkapitányságát. 2011-ben, 32 év szolgálat után kérte a nyugdíjazását.

Az Együtt-PM nem támogatja

Az Atv.hu szerint május elején felmerült, hogy a helyi Jobbik indítaná Pásztort polgármester-jelöltként. Pásztor akkor azzal cáfolta  a Miskolcon elterjedt szóbeszédet, hogy neki semmi köze Vona Gábor politikai nézeteihez.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Pásztor jelöléséhez van-e köze annak, hogy az MSZP országgyűlési választások utáni választmányi ülésén többen a rendpárti MSZP-t tűzték zászlajukra. Az viszont már biztos, hogy az Együtt-PM nem támogatja Pásztor Albert jelöltségét.

Az őszi önkormányzati választáson kemény küzdelem várható Miskolcon. Az áprilisi választáson Miskolc 1-es választókörzetében a fideszes Csöbör Katalin nyert 16 600 szavazattal (33 százalékos), de a jobbikos Badány Lajos 15.000 vokssal (31 százalék) a baloldali jelöltet megelőzve második lett. Miskolc 2. választókörzetében még szorosabb volt az eredmény: itt a közös baloldali jelölt, Varga László 14 798 szavazattal (31,3 százalék) győzött, ám a fideszes és a jobbikos jelöltek csupán néhány száz szavazattal maradtak le.

Ha a városi részekhez csatolt kistelepülések adatait levonjuk az előbbi eredményekből, az látszik, hogy Miskolcon 28-30 százalékos jobbikos szavazótábor található.