Az ombudsman írt Lázárnak Norvég Alap ügyben

2014.07.28. 18:15

"Az ombudsman szerint is kétséges, hogy ellenőrizheti-e a Kehi a Norvég Civil Alapból származó támogatásokat és az abból részesült civil szervezeteket" - foglalta össze aTransparency International annak a levélnek a tartalmát, amelyet Székely László alapjogi biztos írt Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Az ombudsman július 23-i keltezésű levelét hétfőn hozta nyilvánosságra honlapján a civil szervezet.

Székely a levélben azt írja: míg a 2004-2009-re vonatkozó megállapodásban a Kehit nevezték meg a mechanizmusból támogatott projektek folyamatos, valamint helyszíni ellenőrzésére, addig az új támogatási időszakra vonatkozó megállapodásban az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot jelölték ki ellenőrző hatóságnak. Annak a megállapításához, hogy a Kehi rendelkezik-e ellenőrzési jogkörrel az Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA)-támogatások tekintetében, nem önmagában a hivatal eljárását meghatározó magyar jogszabályokat kell figyelembe venni, hanem ehhez a magyar és a norvég kormány közötti megállapodás értelmezése is szükséges - foglalt állást Székely László.

Székely ezért arra figyelmeztette Lázárt, hogy a Norvég Civil Alapból származó „támogatások ellenőrzése vonatkozásában a magyar államnak tekintettel kell lennie a szerződő partner (a norvég állam) értelmezésére is”.

A Transparency emlékeztetett rá, mi az említett norvég értelmezés. Vidar Helgesen, az európai ügyekért felelős norvég miniszter korábban azt nyilatkozta az ügyben, hogy a magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal, mondta a norvég miniszter.