Nagy csalódás Gyurcsány új cikke

HUS 5601
2014.08.27. 16:42
Gyurcsány Ferenc készült már erre egy ideje, de ma egy hosszú, a Népszabadságban megjelent írásban végre hivatalosan is bedobta ötletét: szerinte baloldali pártunióra van szükség. Az ötlete - nem meglepő módon - nem aratott osztatlan sikert a többi pártban. Ezeket a véleményeket szedtük össze.

Bár a volt miniszterelnök ma megjelent cikke egész oldalas volt, nem ez volt az igazi atombomba, az majd egy ennél jóval nagyobb terjedelemben megjelenő tanulmány lesz, ami csütörtökön jelenik meg a galamus.hu-n. Gyurcsánynak eddig bejött a sok szöveg: legutóbb, amikor a baloldal megújulásának lehetőségeiről írt hosszú tanulmányt, röviddel utána miniszterelnök lett.

Gyurcsány szerint ahhoz, hogy az ellenzék valóban fel tudjon lépni Orbán rendszere ellen, eleve együttműködésre van ítélve. És ha már így van, miért ne csinálnák ezt az együttműködést valamilyen intézményes formában. Júniusban készítettünk vele interjút, akkor úgy fogalmazott: “...hogy ez egy laza, egyedi együttműködés lesz, mint most, vagy létre fog jönni valamilyen formalizált kerete - valószínűleg igen - nem tudom. Kevésbé látom most megalapozottnak, egy új nagy demokrata párt létrehozását.” Az együttműködés kerete pontosan most sem derült ki, de várjuk meg a hosszú galamusos megjelenést!

Annyit mondanék, hogy az elvek és a gyakorlat egysége adja a politka erkölcsét. Aki elment: elment. Aki külön indul az önkormányzati választásokon: külön indul. Aki a valódi baloldalt nem erősítette, hanem megroppantotta az megroppantotta

− írja Baja Ferenc Facebook oldalán, miután „olvasott ma egy pártelnöki publicisztikát”.

Baja szerint „a Magyar Szocialista Párt pedig - végre és újra - karakteres, mélyen baloldali politikával kíván erős baloldalt és így erős Magyarországot teremteni. Ezen dolgozunk, értékeinkkel és bővülő híveinkkel önazonosan”. Nem írja, hogy Gyurcsányra reagálna, de hát nem találtunk ma más pártelnöki publicisztikát.

Egy másik, neve elhallgatását kérő szocialista forrásunk szerint egyelőre komolyan nem foglalkoztak Gyurcsány javaslatával. Ennek az az oka, hogy egyfelől valóban sokan vannak a pártban és a párton kívül is, akiknek támogatókként, szimpatizánsként elegük van a bénázásból, amit a szétdaraboltság és az állandó egyeztetési kényszer okoz, másrészt viszont a felső szinteken – bár tisztában vannak az igényekkel –, látják, hogy ez nem olyan egyszerű: ki egyesítene, milyen ideológiai vagy szervezeti alapon. Rengeteg olyan kérdés merül fel, ami még nehezebb kérdés, mint a jelöltállítás.

Harmadrészt úgy vélik az MSZP-ben, hogy Gyurcsány a pártunió ötletét saját taktikai megfontolásából dobta csak be, hogy a választás után elővehesse, lám-lám, megmondtam, csak egyesített szervezettel lehet sikert elérni.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnökének sem igazán tetszett Gyurcsány ötlete. Twitter-oldalán röviden annyit írt:

Nagy csalodas gyf uj cikke. az ellenzek egeszenek megujitasaban nem illetekes mar. formai ugyekkel foglalkozik a tartalom helyett.