Kedves gyerekek, mit szólnátok, ha inkább nem kapnátok érdemjegyeket?

D KOS20110902015
2014.08.28. 16:06
Most már biztos, jó darabig nem lesznek e-napló és adminisztrációs szoftverek az iskolákban, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis kilencből nyolc esetben szabálytalannak találta a kiírt közbeszerzési pályázatokat, és megsemmisítette őket.

Az Index kedden számolt be arról, hogy több száz iskolában leállt az e-napló szolgáltatás. Az állami tulajdonú Educatio Kft. éjjel, előzetes bejelentés nélkül kapcsolta le a rendszert, majd később azt közölte, hogy a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos nem járult hozzá, hogy a rendszer augusztus 26., a 2013/2014-es tanévre szóló szerződés lejárta után üzemeljen.

Most kiderült, még nagyobb a baj, mivel megakadt szinte az összes eddig forgalomban lévő elektronikus adminisztrációs szoftver beszerzése.

Az Educatio Nonprofit Kft. feladata, hogy közel 3300 oktatási intézmény részére biztosítsa az intézményi adminisztrációs rendszer folyamatos működésének hátterét. Az oktatási kormányzat a cégen keresztül írt ki meghívásos pályázatokat külön-külön az eddig működős szoftverek forgalmazói számára. A nyár közepén indított közbeszerzéseket azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság kezdte vizsgálni. A határozatokat most tették közzé.

A bizottság kilencből nyolc esetben elkaszálta a kiírásokat, és megsemmisítette a közbeszerzést, sőt minden esetben 100 ezer forintos büntetést is kirótt az Educatio Kft.-re. A határozatok szerint a kiírás versenykorlátozó volt, és bemondásra szerepeltek bennük az egyes forgalmazók iskolákkal fennálló szerződései. A bizottság az eljárás során fel is szólította az Educatiót, hogy tételesen mutassa be a szerződéseket, ezeket azonban nem sikerült később sem prezentálni.

Az e-naplók és az adminisztrációs szoftverek beszerzését Pölöskei Gáborné, az Emmi köznevelési intézményfejlesztésért felelős helyettes államtitkára ígérte meg az iskoláknak: július végi kör-emailjében arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy a minisztérium költségvetési pénzből biztosítja a 2014/2015-ös tanévre a szoftvereket. A beszerzés az Educatio Nonprofit Kft. kellett lebonyolítania úgy, hogy az iskolák 2014-es szerződései alapján újrarendelje a rendszereket.

Az elmúlt években a hagyományos osztálynaplókat helyettesítő szoftver, az e-napló lett az iskolák működésének legfontosabb eszköze. Ebben az elektronikus dokumentumban tartják nyilván a tanórákat, jegyzik a hiányzásokat, a diákok jegyeit, sőt az intőket, és ez alapján történik a tanárok munkaidő-nyilvántartása is.