KDNP-Jobbik a Fidesz ellen Szigetváron

2014.09.02. 17:26
Milyen lenne, ha szakítana Orbán Viktor és Semjén Zsolt, majd utóbbi Vona Gáborral összeállva egy független jelöltet támogatna a miniszterelnökkel szemben? Durva! Ha a pártszíneket nézzük, ez történt egy 11 ezres baranyai városban, ahol akár nevető harmadikként a nem jobboldali könyvtáros lehet a befutó.

Falus Ferenc vödrös videója, Bálint Antónia képviselőjelöltsége és egy scifi magazin DK-s színekben induló főszerkesztője után itt az újabb bomba az önkormányzati választási kampányba: Szigetváron felbomlott a Fidesz-KDNP szövetség: a kereszténydemokraták összeálltak a Jobbikkal, és együtt győznék le az újrázni próbáló fideszes polgármestert.

A történet egyáltalán nem tipikus, kérdésünkre a KDNP azt írta, más településeken nem fognak össze a szélsőjobboldali párttal.

Sőt, valójában Szigetváron sem teszik, csak úgy tűnik.

A 11 ezres Baranyai városban történtek mégis szépen rámutatnak, hogy a centrális erőtérben önmagával vitázó kétharmad külső ellenfelek nélkül hogyan vághatja ki maga alatt a fát.

Túl sok volt a családbarát politika

Szigetváron 2010-ben felborultak a korábbi erőviszonyok, miután váratlanul meghalt a helyben népszerű szocialista polgármester, Paizs József. Az MSZP nem tudott váltani, saját ügyeivel volt elfoglalva, így a Fidesz könnyedén nyert az önkormányzati választáson. Kolovics János lett a polgármester, de kinevezésével saját pártjában sem volt mindenki elégedett, és ténykedésével még inkább magára haragította a Fidesz-KDNP-t.

Kolovics korábban informatikusként dolgozó nevelt fia hirtelen elkezdte gyűjtögetni a pozíciókat.  

  • 2011-ben a kétharmadban az önkormányzat által birtokolt Sziget-Víz Kft. ügyvezető igazgatója lett. A cég felügyelőbizottságának elnöke egyébként Kolovics János. 
  • bekerült a helyi Fidesz elnökségébe 
  • ő lett Szigetvári "Zrínyi 1566" Turisztikai Egyesület elnöke
  • és a Szigetvári Gyógyfürdő Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgató pozícióját is megkapta

– szedte össze korábban a Magyar Narancs. Koloviccsal más probléma is volt, mint hogy látványosan a fiának kedvezett. Politikustársai szerint minden eszközzel igyekezett központosítani a szigetvári önkormányzat működését, a frakciót mindenről az utolsó pillanatban értesítette, ami hozzájárult ahhoz, hogy lemondjon a frakcióvezetője, a város alpolgármestere, aki most Kolovics ellen indul.

Leszóltak Budapestről I.

Kolovics ténykedése odáig vezetett, hogy kihátrált mögüle a helyi Fidesz is. A városi alapszervezet az alpolgármestert, Simon Jánost választotta polgármesterjelöltnek, így döntött a megyei szervezet is, a Fidesz országos választmánya viszont mégis úgy határozott, hogy Kolovicsnak kell újra indulnia a pozícióért.

Forrásaink szerint a Fideszen belül egyrészt azért született a felülbíráló döntés, mert Simon nem tagja a pártnak, bár 2010-ben a Fidesz-KDNP támogatásával jutott be az önkormányzatba. Másrészt Kolovics a Fidesz felsővezetésével is jó kapcsolatot ápoló Bánki Erik pártfogoltja.

A Fidesz döntése nem tetszett a helyi KDNP-nek, ezért augusztus közepén úgy határoztak, a függetlenként induló Simon János mögé állnak, akit mellesleg a Jobbik is támogat. Azért is döntöttek így, mert Simon több szálon kötődik a KDNP-hez, valamint fel sem merült, hogy Kolovicsot támogatnák.

A KDNP helyi szervezeténél egyedül én voltam a jelölt. Kolovics János neve szóba sem került

– mondta az Indexnek Simon. Arról nem akart beszélni, hogy miért szakítottak Koloviccsal a korábbi együttműködésen, viszont sajnálja a kialakult helyzetet, de reméli, továbbra is jobboldali vezetője marad a városnak, immáron az ő személyében.

Leszóltak Budapestről II.

A KDNP országos elnökségének nem tetszett, hogy a helyi szervezet kiáll a Fidesz mögül, ráadásul összeáll a Jobbikkal. Az elnökség döntött: Kolovics Jánost támogatja a szigetvári KDNP, a helyi szervezetnek pedig végre kell hajtania Harrach Péterék utasítását.

De nem teszik,

kiállnak Simon János mellett, és eszük ágában sincs visszatáncolni Kolovics mögé. Jelen pillanatban a szigetvári szakadár KDNP "illegálisan" borult össze a Jobbikkal Simon János mögött, miközben az anyapárt hivatalos álláspontja, hogy

közös Fidesz-KDNP polgármesterjelölt van, és a párt sem Szigetváron, sem máshol nem működik együtt a Jobbikkal.

A feszültség nem a Fidesz és a KDNP között van. A Fidesz rendkívül megosztott, nagyon törékeny többséggel jelölték újra Kolovicsot. A KDNP belesodródik ebben a rendszerbe. Az ellentét a meghatározó Fideszesek között van

– mondta a Hír Tv-nek Hargitai János, a KDNP Baranya megyei elnöke. Hargitai szerint megakadályozta, hogy Simon János a KDNP színeiben induljon, "megyei elnökként ameddig jogosítványaim voltak, azzal éltem", azonban a helyzet úgy néz ki, hogy Simon János mögött ott a KDNP és a Jobbik is. Ezt a Jobbik Szigetvári Szervezetének oldalára felkerült képek is bizonyítják, és kérdésünkre Simon is megerősítette.

A kereszténydemokraták próbálnak úgy tenni, mintha nem lenne ügy, arra a kérdésre, hogy a foglalkozik-e a témával a párt országos elnöksége, azt a választ kaptuk, hogy

Már foglalkozott – egy nyilatkozat erejéig.

A valóságban ennél jóval súlyosabb az ügy a KDNP-nek. Egyrészt kellemetlenül mutat az orbáni szélsőjobb elleni harc (a kormányszóvivő büszkélkedett ezzel a The Washington Postnak küldött válaszában) közben, hogy a kormánypárt egy szélsőjobboldali párttal működik együtt.

Másrészt a konfliktus könnyen oda is vezethet, hogy a jobboldal elbukja Szigetvárt. Kolovics János 2010-ben 41 százalékkal lett polgármester, a második helyen a Szigetvári Emberekért Egyesület és a Szigetvári Városi Könyvtár vezetője végzett 30 százalékkal.

A 2014-es országgyűlési választáson a fideszes Tiffán Zsolt 44 százalékot kapott, 27-et az Összefogás jelöltje és 20-at a jobbikos. A könyvtárt vezető Varga Zoltán javára visszalépett az Együtt-PM-es Berkecz Balázs, és egyelőre nem tudni más baloldali jelöltről. Ha így marad, akkor hárman is hasonló esélyekkel indulnak a polgármesterségért, a megosztottsággal pedig mindenki jól jár, kivéve a Fidesz.