Rezesováról ítélet lesz csütörtökön

2014.09.09. 11:26

Kedden a perbeszédekkel a végéhez ért a négy halálos áldozattal járó baleset okozásával vádolt Eva Rezesova pere másodfokon a Budapest Környéki Törvényszéken, a bíró csütörtökre ígért ítéletet.

Az ügyész, Tóth András a vádbeszédben azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, és utasítsa új eljárás lefolytatására az elsőfokú bíróságot. Lényegében tehát azt szeretné elérni, hogy elölről kezdődjön a per. Szerinte az elsőfokú ítélet megalapozatlan, annyira elhibázott, hogy

felülbírálatra alkalmatlan.

Rezesovát tavaly novemberben első fokon 6 év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság. Az ítéletet jelentősen befolyásolta Rezesova javára annak a Melegh Gábornak a műszaki szakértői véleménye, akit másodfokon az elfogultság látszata miatt kizártak az eljárásból. Rezesovát első fokon több ember halálát okozó ittas vezetésben találták bűnösnek, a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették.

Az ügyész szerint a közúti veszélyeztetés vádja is megáll. A célja a hatályon kívül helyezés indítványozásával az lehet, hogy az új perben lehetőség legyen ebben a vádban is elítéltetni a szlovák milliomosnőt, ami plusz éveket jelentene a büntetésben.

Tóth András szerint Melegh és szintén elfogultság miatt kizárt kollégája, Kovács Miklós szakvéleménye nélkül is elég műszaki szakvélemény áll rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani, hogyan rohant bele a BMW hátulról a Fiat Puntóba. Az ügyész a megmaradt, pártatlan szakvéleményekre és az áldozatok közlekedési moráljára hivatkozva arról beszélt: abszolút irreális, hogy az áldozatok kocsija olyan gyors sávváltást hajtott volna végre a baleset előtt, ami közrejátszott volna a balesetben, ezzel kisebbítve Rezesova felelősségét. A vádbeszéd szerint a tragédia igenis elkerülhető lett volna, ha Rezesova nem száguld, az áldozatok közrehatását pedig ki lehet zárni.

Az ügyész azt is felemlegette, hogy Rezesova "lényegében tagadásban van", így bűnbánatról nem lehet beszélni.

Az ügyész után az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvéd, Somogyi Orsolya kapott szót. Szerinte másodfokon az elsőfokú ítélet ellentmondásait, hiányosságait jórészt sikerült tisztázni. Azt mondta: a hozzátartozók elsődleges célja, hogy kiderüljön, hogyan történt a baleset, hiszen az áldozatok nem tudnak védekezni, nem tudják már elmondani, hogy szó sem volt hirtelen sávváltásról.

Az, hogy Rezesova ezzel próbált védekezni, súlyosan sértette a hozzátartozók érzéseit, a kizárt szakértők nyilatkozatai

már-már kegyeleti jogokat sértettek.

A hozzátartozók ügyvédje bírálta azt is: hogy értékelhette az elsőfokú bíróság enyhítő körülményként a vádlott "normakövető személyiségszerkezetét". Hogy lehet normakövető, aki részegen kocsiba ül? - tett fel egy sor hasonló kérdést.

A közúti veszélyeztetés Somogyi szerint szintén megtörtént valószínűleg, a bizonyítás a nyomozás mulasztásai miatt nehezedett meg. Végül súlyosabb minősítést kérve, hivatkozva Rezesova visszatérő panaszára a gyerekeivel kapcsolatban, arról beszélt, hogy az áldozatok családja jóvátehetetlen veszteséget szenvedett.

Rezesova örülne, ha maradna a régi büntetés

Rezesova ügyvédje, Novák Péter azt kérte a bírótól, hogy középmérték alatti büntetést szabjon ki védencére, közelítve az elsőfokon adott hat évhez. A középmérték hét és fél év lenne.

Novák szerint nincs ok az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésére, ennek az ügyészi indítványnak az elutasítását kérte. Továbbra is tagadja a közúti veszélyeztetés megtörténtét, és ragaszkodik ahhoz, hogy szerintük nem lehet kizárni az áldozatok közrehatását a balesetben. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a balesetet Rezesova okozta. Azt mondta: "az nem vitás", hogy védence sebességtúllépés miatt okozott egy balesetet.

Szerinte nincs olyan súlyosító körülmény, ami indokolná a középmértéknek megfelelőnél keményebb büntetést.

Nem súlyosító körülmény a közvélemény

- mondta az ügyvéd. Később Rezesova ugyanezt hozta elő az utolsó szó jogán.

„Engemet a közvélemény nem ismer, de elítél már előre”

– mondta a bíró előtt Rezesova, tört, de meglehetősen jó magyarsággal. Aki őt ismeri, tudja, hogy valójában milyen ember, mondta. „A szívem a helyén van.”

Elmondta még, mennyire együttérez a baleset áldozatainak hozzátartozóival, és, hogy mennyire nehéz neki a gyerekeitől távol. Felszólalása végén Rezesova a bírótól enyhe büntetést kért.

Az eredeti menetrend szerint a hét minden egyes napján lett volna tárgyalás, de már csak az ítélethirdetés van hátra. A szerdai tárgyalási nap elmarad, az ítéletet csütörtökön reggel hirdetik ki.