Az MSZP még a Jobbikkal is összefog a Fidesz ellen

2014.10.07. 07:45
Nem először fordul elő, hogy Budapesten kívül felborulnak a nagypolitika szabályai. Mátészalkán például már hagyományosnak tekinthető, hogy a szocialisták együttműködnek a Jobbikkal egy-egy kérdésben. Az önkormányzati választáson pedig ha hivatalosan nem is, informálisan egy jelöltet támogatnak, hogy megtörjék a Fidesz hegemóniáját.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán két polgármester-jelölt indul az önkormányzati választáson: a kormánypártok színeiben Hanusi Péter és a névleg független, de Jobbik-tag Katona Péter. Az MSZP nem indít jelöltet és hallgatólagosan Katonát támogatja.

Katona 2010-ben még a Jobbik polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltje volt, jelenleg is jobbikos színekben politizál a képviselőtestületben.

Katona az októberi választáson csak azért nem jobbikosként indul, hogy beállhasson mögé az MSZP is.

A politikus az Index kérdésére, hogy miért függetlenként, nem pedig jobbikosként indul, úgy felelt: így van reális esély a nyolc éve regnáló fideszes városvezetés leváltására. „Azért hirdettem meg, hogy függetlenként indulok, mert reméltem, hogy így a civil- és egyéb szervezetek csatlakoznak és ez meg is történt” – fogalmazott Katona.

Kizárnák a nagypolitikát

Szerinte „a Fidesz negyven százalékot még mindig tud hozni”, így ha egynél több ellenzéki polgármesterjelölt lenne, azzal borítékolhatóan a Fidesz nyerne. Állítása szerint hivatalos tárgyalást nem folytattak az MSZP-vel, azonban a Jobbik a város második legerősebb pártja, így bízott abban, hogy indulása esetén a többi politikai szervezet „jobb belátásra jut, és nem fogja megakadályozni a változás esélyét”. Hozzátette: a civilszervezetek és az MSZP potentátjaival folytatott

Nem sok esélye van a baloldalnak

Mátészalka alapvetően jobboldali város. Az eddigi hét országgyűlési választáson a város és környéke csak egyszer, 1994-ben választott baloldali képviselőt, a szocialista Kertész Istvánt. 1990-ben Móré István az MDF színeiben nyert (1993-ban a MIÉP frakciójába ült át), 1998-ban pedig maga Torgyán József lett a helyi képviselő. 2002-től tizenkét éven át Fülöp István volt Mátészalka képviselője. Fülöp István 2002-ben az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként nyert mandátumot. Ekkor még az MDF-frakcióba ült be, de 2004-ben Lezsák Sándorékkal távozott onnét. Egy évig független volt, majd 2005-től idén tavaszig a Fideszt erősítette. Azóta az Országgyűlésben újonc, szintén fideszes Kovács Sándor a város képviselője. Kovács jelentős különbséggel, és abszolút többséggel vette be a várost, ráadásul a jobbikos jelölt lett a második, egynegyed fölötti eredménnyel.

nem hivatalos beszélgetések során kiéreztem a szavukból, hogy ők is változtatni szeretnének, és tudtam, hogy vannak annyira intelligensek, hogy megértik, amit meghirdettem.

A győzelemre reális esélyt látó Katona azt mondta: akár képviselőként, akár polgármesterként független lesz. „Igazából nem” – reagált azon fölvetésünkre, hogy az MSZP részéről elhangzott-e az, miszerint a Jobbikkal mindenféle együttműködés kizárt. „Városi ügyek mentén korábban is együtt tudtunk dolgozni mind a civilszervezetek, mind az MSZP képviselőivel” – tette hozzá. Mint fogalmazott, szeretné a város életéből a nagypolitikát kizárni. „Változást szeretnék, és bárkivel el tudom képzelni a közös munkát” – hangsúlyozta.

Katonával teljesen egybevágóan nyilatkozott az Indexnek Kövendy Zsolt, az MSZP egyetlen mátészalkai önkormányzati képviselője, a párt városi szervezetének alelnöke. „Képviselőtársam függetlenként indul. Nem a támogatását választottuk, hanem azt, hogy vele szemben nem indítunk jelöltet” – mondta Kövendy az Indexnek. „Gyakorlatilag igen” – reagált azon fölvetésünkre, miszerint ez közvetve Katona támogatását jelenti-e. Az elmúlt négy évben Katona és ő is „jogfosztott helyzetben” volt a képviselő-testületben, így kénytelenek együttműködni.

A pártok közötti együttműködésről szó sincsen

– reagált Kövendy, amikor azt kérdeztük tőle, hogy az MSZP-nél nincs-e olyan főszabály, miszerint a Jobbik szalonképtelen. „Mi városi ügyekről, várospolitikáról beszéltünk és a jövőben is erről szeretnénk beszélni” – fogalmazott. „A város jobbításáért közösen tudunk dolgozni, ahogy eddig is, ugyanakkor nem folyunk bele az országos politikában zajló adok-kapokba” – mondta.

A szocialista önkormányzati képviselő egyértelmű nemmel felet arra a kérdésünkre, hogy a Jókai utca kifejezte-e a nemtetszését az üggyel kapcsolatban. „Azt az információt kaptuk, hogy a helyi erők döntik el, miszerint kivel kötnek, és kivel nem kötnek együttműködési megállapodást, és a megállapodásoknak milyen formáit választják. A mienknek hivatalos formája nincs, ez egy hallgatólagos együttműködés”, mondta Kövendy. Hozzátette: pártjának eredetileg volt polgármesterjelölt-jelöltje, de végül mégsem indították el, „azzal a föltétellel, hogy Katona függetlenként indul”. Ugyanakkor a 4. választókerületben, ahol Katona képviselőjelöltként indul, van MSZP-s jelölt.

A DK-sok nem fognak szavazni

A helyi Együttről és DK-ról interjúalanyunk azt mondta: hetekkel ezelőtt voltak érdemi eredmény nélküli egyeztetések. Hangsúlyozta: „ismeretei szerint” helyi szervezete sem az Együttnek, sem a DK-nak nincsen, és „jelöltállítási szándékukat nem jelezték nekünk”.

Márton Roland az MSZP országos vezetéséből azt mondta, hogy tiszteletben tartják a helyi közösségek autonómiáját. „A helyi pártszervezeteink hatáskörébe tartozik az önkormányzati politika” – mondta.

Lehet, hogy ez Budapestről nehezen érthető, de a falvakban, sőt: a kisebb városokban hagyományosan nem pártok jelöltjei szoktak versenyezni

– folytatta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy Mátészalkán a kormánypártok részéről „agresszív nyomás nehezedik a lakosságra”. Szerinte a helyiek meg tudtak állapodni egy érdemi képviseletet nyújtó várospolitikáról: jobb közbiztonságról, több munkahelyről és gyarapodó mindennapokat „remélnek ettől a várospolitikai alternatívától”.

Katona Péter
Fotó: Mátészalka Jobbik

Az Index fölvetésére, hogy ezek szerint „a Jobbikkal nem, nem, soha”–elv nem létezik, a politikus arra hívta föl a figyelmet, hogy hasonló együttműködés több helyen is megvalósult. Márton Roland Esztergomot hozta föl példának. Ez a párhuzam ugyanakkor sántít, mivel Tétényi Éva nem tagja a Jobbiknak és az előző ciklusban sem volt a Jobbik önkormányzati képviselője.

Az helyi DK-t és Együttet is megszólaltattuk. „A DK kivételével az összes párt beállt Katona mögé” – közölte Kajus László, a Demokratikus Koalíció mátészalkai választókerületi elnöke. Fölvetésünkre, hogy ha a DK nem támogatja a jobbikost, akkor miért nem indítottak valakit, úgy reagált: „nem volt megfelelő emberünk”, ő maga pedig Ökörítófülpösön indul mind képviselő-, mind polgármesterjelöltként.

Kérdésünkre tagadta, hogy a Jobbikkal tárgyaltak volna, és szerinte az, hogy nem állítottak saját jelöltet, nem jelenti Katona hallgatólagos támogatását. Úgy véli, a mátészalkai DK-szimpatizánsok a polgármester-választáson egyik jelöltre sem fognak szavazni.

Kérdésünkre, hogy fölmerült-e a helyi Együtt-PM-es választókerületi elnök, Vékony János esetleges polgármesteri indulása, illetve az ő támogatása, Kajus igennel felelt, hozzátéve, hogy Vékony végül polgármesterjelöltként nem, csak képviselőjelöltként indul – mégpedig a szintén a jobbikos Katonát támogató helyi civilszervezet, a Szeretem Szalkát színeiben.

Nem tudott megállapodni az MSZP és az Együtt

Ezek után Vékonyt is szerettük volna megszólaltatni, de az ellenzéki politikus nem vette föl a telefonját. Sikerült viszont elérnünk Sértő-Radics Istvánt, az Együtt országos elnökségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagját, a megyében található Uszka polgármesterét, aki megerősítette: valóban fölmerült Vékony indítása, „de nem vállalta, és mást sem sikerült meggyőzni, hogy induljon”. Az egykori SZDSZ-es politikus szerint ennek hátterében az áll, hogy „az emberek félnek politikai szerepet vállalni”.

Kérdésünkre közölte: az Együtt nem áll szóba a Jobbikkal. Tárgyaltak az MSZP-vel egy közös polgármesterjelölt indításáról, „ezek azonban nem vezettek eredményre”. Azt mondta, hogy a Szeretem Szalkát polgármesterjelöltet ugyan nem állított, de képviselőjelöltet a város mind a nyolc választókerületében igen. Sértő-Radics végül közölte: a megyében máshol is van hasonló helyzet: Vásárosnaményban például a kormánypárti polgármesterjelölt mellett egy jobbikos indul. (Vásárosnaményban három polgármesterjelölt van: egy kormánypárti, egy jobbikos és egy MIÉP-es – Sz. P.)