Hat embert tiltottak ki Amerikából

2014.10.20. 16:24 Módosítva: 2014.10.20. 23:46
A tiltás végleges is lehet, az érintettek nem tettek fel kérdéseket a következményekről. A nagykövetség ügyvivője szerint Magyarország a rendszerváltás után olyan értékeket vallott, mint Amerika, azonban mára lekanyarodott az útról, túl nagy a korrupció és az átláthatatlanság. Ha folytatódik ez a trend, az USA nem lesz tovább a szövetségesünk.

Update: Orbánnak most nem alkalmas az idő, hogy a témában nyilatkozzon. A Hvg hiába próbálta szóra bírni a miniszterelnököt, aki Lázár Jánossal távozott a parlamentből. 

Az amerikai nagykövetség ügyvivője hétfő délutáni sajtótájékoztatóján válaszolt a magyar média kérdéseire. André Goodfriend megismételte: először október 6-án, hétfőn tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot, és beszélt meg találkozót Magyar Levente külügyi államtitkárral.

Elmagyarázta neki, hogy a 7750-es elnöki proklamáció értelmében hogyan működik a kitiltás, és pontosan miről is van szó. Az USA-ból kitiltottak neveit nem árulta el Magyarnak, de azt igen, hogy

felvették a kapcsolatot az érintett magánszemélyekkel. Mivel kormánytisztviselőkről is van szó, ezért tájékoztatták a magyar külügyet.

Október 13-án Szijjártó Péterrel is megbeszélte Goodfriend ugyanezt, es ugyanazokat az információkat mondta el neki is. Ezt a találkozót már a magyar fél kérte. Szijjártó megkérdezte, tud-e neki konkrét információkat adni, mire Goodfriend azt válaszolta, a magyar kormánytól nem vár konkrét lépéseket, és egyébként is, a magyar fél rendelkezésére állnak a vonatkozó információk.

Pénteken, egy nappal azután, hogy a Napi Gazdaságban megjelent a történet és Goodfriendet bekérette a magyar külügy, formálisan ugyanazt az információt kérték tőle, amit korábban informálisan is.

Goodfriend nem fog megnevezni személyeket, mivel a nagykövetség soha nem tesz közzé listát azokról, akiknek megtiltják a vízumkérelmet. (Bár ellenpélda is van, hiszen Oroszország kapcsán a szintén beutazási tilalommal járó Magnyitszkij-lista esetén az érintettek neveit nyilvánosságra hozták.) Mivel vízummentesség van Magyarországon, már csak ezért is szóltak az érintetteknek, nehogy a repülőn vagy éppen már az USA-ban vegyék észre, hogy nem léphetnek be az országba.

Az ügyvivő kérdésre válaszolva elmondta, akár családtagok is lehetnek érintettek, a törvény alapján őket is ki lehet tiltani, mert

a korrupcióból származó pénzt például gyerek taníttatására is költhetik, ami a pénzmosás bizonyos formájának is minősülhet, de nem kommentálta azt, hogy családtagokat is kitiltottak-e. Azt megjegyezte: a kitiltás szólhat akár örökre is.

Egyik érintett sem tiltakozott, kért felülvizsgálatot vagy tett fel további kérdéseket, hogy mi következhet ezután, tehát a döntés végleges lehet – mondta az ügyvivő.

Nem egy április elsejei tréfa

Ez nem vicc, nincs értelme viccelni, médiasztorit csinálni belőle, reagált Goodfriend Rogán Antalnak arra a vasárnapi felvetésére, hogy ha nincsenek konkrétumok, akkor ez akár vicc is lehetne az USA részéről. „Ez nem április elseje” – szerinte ha pár kormánytisztviselő értesíti a kormányt, akkor tudni fogják, hogy ez nem vicc.

Azt is elmondta,

hat kormánytisztviselőt, kormányhoz közel álló személyt tiltottak ki, ezért adtak tájékoztatást. Akinek nincs köze a kormányhoz, azzal úgyse lenne dolga a magyar kormánynak, nem lenne szükséges a tájékoztatás

– mondta az ügyvivő. Az Index értesülését, hogy az egyik amerikai érdekeltségű vállalat, amelyiket megpróbáltak a magyarok korrumpálni, az étolajokat is gyártó Bunge, nem kommentálta Goodfriend.

Ha a vízumügy nem lenne az asztalon, és a privacy-kérdés nem merülne fel, több információt adhatna, tette hozzá. Arról is beszélt, hogy jelentéseket készít az amerikai külügy az üzleti és korrupciós környezetről, ehhez pedig sokakkal, üzletemberekkel is beszélgetnek. Ebben az ügyben azonban nem kommentál értesüléseket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért pont most robbant ki az ügy, és eddig miért nem szánta el magát hasonlóra az USA, Goodfriend azt válaszolta, szerinte már régóta beszélnek a korrupciós helyzet romlásáról, a különböző jelentésekben ez világosan benne van. 15 év óta azonban most már egyértelműen egy lefelé tartó trend mutatkozik Magyarországon.

Szerinte teljesen más a helyzet olyan országokban, ahol eleve alacsony az átláthatóság és a demokrácia szintje, és nem mozdul el, vagy esetleg javul, tehát legalább jó az irány. De Magyarország magasról indult, az amerikaiakkal közös értéket vallott, ebben előtte járt a szomszédainak. Azonban egy lefelé menő trend indult meg, és a helyzet egyre súlyosabb.

Ha ez a trend folytatódik, elérhet egy olyan szintet, ahol az USA számára már nem lehet Magyarországgal együttműködni mint szövetségessel. Amerika segíteni akar, hogy ez a trend megálljon, és ne jussunk el idáig
 

– fogalmazott Goodfriend.

A konkrét kérdésre visszatérve az ügyvivő az mondja, most jutottak el arra a pontra, ahol beazonosíthatóak bizonyos korrupciós ügyekben résztvevő emberek, és az információk alapján most tudtak lépni. Arra a kérdésre, hogy mennyire példátlan egy ilyen lépés, azt válaszolta, nem nézett utána, és nem is nagyon lehet a személyiségi jogi vonatkozás miatt, de az biztos, hogy ők nem médiasztorit akartak csinálni a kitiltásból.