Az MSZP ügynöke szervezte a netadós tüntetést?

HUS 7307
2014.10.28. 10:46 Módosítva: 2014.10.28. 14:12

Nincs könnyű helyzetben az internetadós tüntetést szervező Gulyás Balázs, amikor a rendezvény függetlenségét akarja bizonyítani. Miközben ugyanis a Fidesz azzal próbál fogást találni a kormányellenes megmozduláson, hogy azt a szocialisták szervezték, a főszervező valóban több szálon köthető az MSZP-hez.

  • Maga is tagja volt az MSZP-nek, bár azóta kilépett.
  • Népszerű blogja, a Fideszfigyelő évek óta ekézi a kormánypártot.
  • Írt az Egyenlítő blogba, az MSZP webkettes vezérmédiumába.
  • A józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságának tagja, akit az MSZP ajánlott a képviselő-testületnek.
  • Nem ez az egyetlen kormányellenes Facebook-csoportja, ő indította a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen csoportot is.
  • Gurmai Zitának, az MSZP európai parlamenti képviselőjének a fia.

Gulyás ugyanakkor állítja, hogy tényleg magánkezdeményezésről van szó, amit bizonyít, hogy:

  • Idén augusztusban kilépett az MSZP-ből, éppen azért, mert nem értett egyet a párt által képviseltekkel. (Korábban azt írtuk, hogy két éve lépett ki, de Gulyás azzal pontosított, hogy 2012-ben a kerületi alelnöki posztjáról mondott le.)
  • Az Egyenlítőben csak szerzőként volt benne, a Fideszfigyelő pedig saját kezdeményezés, az MSZP-ről nem ír.
  • A józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságának tagjaként fizetést nem kap, ingyen dolgozik.
  • A tüntetés résztvevőinek összképe nem idézte az MSZP-s megmozdulásokét. Ha valóban az MSZP-s csatornák segítettek az esemény elterjesztésében, akkor a majálisokról ismerős közönség jelent volna meg vasárnap.

Lejáratás vagy tényfeltárás

„Öt éve kezdtem el a Fideszfigyelő blogot, ezen keresztül tudom azt is, hogy kell Facebook-oldalakat létrehozni, működtetni” – mondta az Indexnek Gulyás Balázs, a vasárnapi internetadó-ellenes tüntetés főszervezője. „Amikor szembesültem a netadó ötletével, ami szembemegy a józan ésszel és az emberek véleményével, létrehoztam egy oldalt, hogy tiltakozzunk.”

Az így elindított tüntetés aztán váratlanul az eddigi legerősebb kormányellenes megmozdulássá vált. Lehetett szó magán-nyugdíjpénztári pénzek államosításáról, alkotmánymódosításról, a köztársaság szó száműzéséről az ország nevéből vagy a választási törvény egypárti átírásáról, a Fidesz eddig nem szembesült komoly ellenállással. Érthetően meglepődtek a tízezres demonstráció láttán.

Kedden is tüntetne?

Az internetadós tüntetés második felvonását 28-án, kedden tartják, este hatkor a József nádor téren. Felszólal Várady Zsolt az (i)wiw alapítója.

Vonulási útvonal:  Erzsébet tér, Astoria, Erzsébet híd, Lánchíd utca, 0-ás kilométerkő.

A párt hétfőn két fronton robbantotta be kommunikációs ellentámadását. 

1. Azzal igyekeztek nyugtatni a közvéleményt és elriasztani az internetadó elutasításával szimpatizálókat, hogy a tüntetést MSZP-s rendezvényként állították be.

Bár a szervező MSZP-s kötődései kérdéseket vetnek fel, a felvonuló tömeg összetétele arra enged következtetni, hogy a szervezésben nem a szocialisták kommunikációs csatornái segítettek. Ha a Fidesz vádjai igazak, akkor jelentős számú nyugdíjas, idősebb szimpatizáns jelent volna meg, ahogy az a baloldali tüntetéseken megszokott. Ehelyett empirikus felmérésünk szerint a tömeget inkább a fiatalabbak, és középkorúak határozták meg, az a közönség, amely eddig távol maradt a pártok által meghirdetett demonstrációktól.  

2. A tízezres, békés tüntetés képei helyett annak a tucatnyi embernek a vandalizmusát keringették a párt befolyása alatt álló médiában, akik megrohamozták a Fidesz-székházat.

Gulyás Balázs élete és kora

Gulyást azért kerestük meg, hogy megtudjuk, valóban az MSZP áll-e a megmozdulás mögött. Gulyás Balázs (aki nem rokona a krétakörös Gulyás Mártonnak) tagadta ezt. A részletekről kérdezve ugyanakkor érezhető volt a főszervező zavara, amit okozhatott az, hogy nem mond igazat, de ugyanúgy a kabátlopási ügy szcenáriója is. A Kocsis Máté Fidesz-szóvivő által mondottak egy része ugyanis igaz, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy Gulyás valóban az MSZP utasítására cselekedne. Viszont mindenképpen magyarázkodásra kényszerül.

Gulyás Balázs a szélesebb közvélemény számára a Fideszfigyelő nevű blogról ismerős. A szerkesztő-főszervező állította, hogy nem MSZP-s blogról van szó, a kormánypárt mindenki által ismert visszásságait írja meg. Bizonyítékul megemlítette, hogy az oldalon nem találni a szocialistákat támogató posztot.

Gulyást a kormánypárti lapok támadták MSZP-tagsága miatt is. A főszervező állította, hogy a pártnak két éve nem tagja, és éppen azért hagyta ott, mert már nem értett egyet az általuk képviselt elvekkel, például ahogy a diáktüntetésekhez viszonyultak.

Ugyanakkor Gulyás jelenleg is tagja a józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságának, ahogy azt a Fidesz kommunikációs gépezete bedobta. „Nem az MSZP, hanem a képviselő-testület delegált” – hangsúlyozta a főszervező, elismerve, hogy a szocialisták javasolták őt. Munkáját díjmentesen végzi a kerület kulturális és gazdasági társaságainak ügyéért felelős bizottságban. Azért vállalta a feladatot, mert azt gondolta, tapasztalatokat tud szerezni, ha később politikusként folytatná. „De egyre kevésbé érzem, hogy politikusként kellene működnöm” – tette hozzá lemondóan.

Gulyás egyébként élénk netes aktivitást folytat, ahogy arra a fideszes lapok és szóvivők is rámutattak. Köze volt az Egyenlítő bloghoz, de elmondása szerint ott csak szerzőként dolgozott. A blog Facebook-csoportját még 2013-ban hagyta el, mert nem tetszett neki az a mód, ahogy a Goldenblogra készült a szerkesztőség.

A főszervező az Indexnek elismerte, hogy még 2010-ben ő hozta létre a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen Facebook-csoportot is. A közel 60 ezres tagsággal bíró oldalt állítása szerint azért indította, mert felháborította az oktatás felülről vezérelt, „poroszos mentalitású” átalakítása. Utalt ugyanakkor arra, hogy itt a háta mögött tudta az MSZP ifjúsági szervezetének támogatását.

A fideszes médiumok hírbe hozták az Egymillióan a sajtószabadságért oldallal is, ahol elemzői jogot kapott, statisztikákat látott, de nem posztolhatott.

A vasárnapi eseményt Gulyás mellett nagyjából húsz segítő koordinálta. Egy részük hallgatói hálózatos (HaHa) volt, vagy a tavalyi diákmozgalmak körül tűnt fel, mondta a főszervező. De köztük volt például a krétakörös Gulyás Márton (aki – figyelem! – nem rokona a fideszfigyelős Gulyás Balázsnak). Dolgozott velük néhány független résztvevő, például Fazekas Dániel, aki egy marketinges cég vezetője, és a nemzetközi kommunikációért volt felelős.

A kizárókat kizárták

Botrány egyébként nemcsak a tüntetés után, hanem előtte is volt. A Facebook letiltotta az oldalt, mert egyes cikkek szerint rengetegen jelentették fel a szervezőket. Érdekesség, hogy a cikkekben nem Gulyást, hanem két másik szervezőt említettek szervezőként.

Gulyás Balázstól úgy tudjuk, a letiltás hátterében a szervezők nézeteltérése állt. Tőle függetlenül ugyanis két másik ember is nekikezdett egy hasonló megmozdulás szervezésének. Gulyás javaslatára azonban egyesültek, és az őáltala indított csoportot vitték tovább. A két másik szervező azonban állítólag törölte, cenzúrázta Gulyás egyik posztját, amire ő kizárta őket a tüntetés Facebook-oldaláról. Ezt mesélték úgy a sajtónak a kizártak, hogy az ő saját oldalukat tette elérhetetlenné számukra a Facebook.

A zavaros történet szerint a két fél később újra közeledni kezdett, ám akkor a kizárt páros ellopta Gulyás belépési jelszavát, és őt zárták ki. Végül Gulyás a Facebook kezelőinek bizonyította, hogy az oldalt ő indította, és ezzel végleg kizárta a másik két szervezőt.

Miért rohamozták meg a Fidesz-székházat?

Gulyás a Lendvay utcai ostromról szólva értetlenségét fejezte ki a rendőrség passzivitását illetően. Elmondta, hogy a tömegben láthatóan nagy volt a feszültség, ezt érzékelte a rendőrség is, ezért velük egyeztetve abban maradtak, hogy nem a Fidesz-székház elé vonulnak, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem a Hősök terére. Amikor a szervező ott bejelentette a demonstráció végét, az addig sorfalat álló rendőrök jó része érthetetlen módon eltűnt a székház elől, és így utat engedtek a tömeg felhevült részének.

A rendőrség csak akkor jelent meg ismét, amikor már elszabadultak az indulatok.

Gulyás Balázs 27 éves egyetemista. Szociológiából diplomázott, jelenleg a Corvinuson közgazdaságtant tanul. Egy családi cégben dolgozik, amely mellett egy lakás kiadásának bevételéből él.