A Deutschlandfunk bemutatta az egyetlen atomellenes fideszest

2014.11.18. 12:58
Orbán Viktor miniszterelnök a magyar energiapolitikát hatalmi megfontolásoknak rendeli alá, és azért nem foglalkozik az atomerőmű-fejlesztés negatív hatásaival, mert azokkal három választással később kell majd szembesülni – állította Illés Zoltán, korábbi környezetvédelmi államtitkár a Deutschlandfunknak. A német rádió a magyar kormány energiapolitikájáról sugárzott egyórás összeállítást.

A Deutschlandfunk Magyarországgal foglalkozó adásában a 2010–2014 közötti környezetvédelmi államtitkári posztot betöltő Illés Zoltán mutatta be az Orbán-kormány viszonyulását az atomenergiához.

A rádió szerint Illés volt az egyetlen fideszes, aki a Paks 2 beruházás parlamenti szavazásán Orbán Viktor atomtervei ellen szavazott. Az ellenvélemény eredménye az lett, hogy a 2014-es választás után nem kapott sem képviselői, sem kormányzati mandátumot.

Illés azt hangoztatta, hogy már a parlamenti szavazás előtt megpróbálta felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy a Fideszből nem mindenki ért egyet az erőmű bővítésével, és hogy vannak más lehetőségek is az ország energiaszükségletének fedezésére. Akár a megújuló energiák hasznosításával, akár a túltermelés miatt olcsó nyugat-európai villamos energia behozatalával pótolni lehetne azt a mennyiséget, amit az erőmű fog megtermelni – állította a volt államtitkár.

Illés többször is hangoztatta, hogy a politikai döntés ellenére a magyar közvélemény több mint 50 százaléka atomenergia- és erőműellenes.

Illés azt is magyarázta a német rádióban, hogy Orbán hatalomtechnikai szempontoknak rendeli alá a paksi bővítést is, és ebből a szempontból kiválóan aknázza ki a beruházást. Most kizárólag a gazdasági előnyöket emeli ki, azt hangsúlyozza, hogy az orosz hitel segítségével 6000 új munkahelyet és számos vállalkozás számára megrendeléseket biztosít Paks.

A negatív hatásokról senki nem beszél, mert azokkal majd csak három-négy választással később kell szembesülni. Orbán jó érzékkel dobta be a választási kampányba az atomügyet, mert ezzel még inkább össze tudta zavarni a baloldali ellenzék támogatóit, hiszen régebben az MSZP is atompárti volt.