A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen tüntetnek este

2014.11.25. 07:14

Tüntetést szervezett a 60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport El a kezekkel! címmel a József Nádor térre kedden, este hat órára. A Facebook-csoport saját megfogalmazása szerint a következő miatt indult: "A kormány kényszerrel, fenyegetéssel 3 millió ember magánnyugdíjpénztári megtakarításait vette el és nullázta le. 60 ezren maradtunk. Nem hagyjuk magunkat!"

A kormány múlt héten olyan kormánytervezetet nyújtott be, amely alapján azokat a magánynyugdíjpénztárakat, amelyeknél a tagok legalább hetven százaléka nem fizeti a tagdíjat, bezárják, megszüntetik. Varga Mihály szerint azok, akik tisztességesen fizetik a tagdíjat, „arra számítanak, hogy a magánnyugdíjpénztártól majd járadékuk lesz, de nem lesz, mert a többi tag nem fizeti a tagdíjat és így ez egy álnyugdíjpénztár, mert a tagdíjakból csak a saját működését finanszírozza, azaz feléli a tagdíjat”.

A Facebook-csoport egyik létrehozója és a tüntetés szervezője, Vajda Zoltán az Indexnek elmondta, hogy a törvénytervezet hírére, még múlt pénteken létrehozta ezt az oldalt, majd szombaton a tüntetés Facebook-oldalát is, amivel egyidőben a rendőrségre is bejelentette a tüntetést. Elmondása szerint ő egy három gyermekes, a magánnyugdíjpénztárak felszámolásában érintett civil, és a tüntetést is civilként szervezi. A kérdésre, hogy hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt mindent megszerveznie, színpaddal, hangosítással, szervezőkkel együtt, Vajda azt mondta:

Az Orbán-kormány elérte azt, hogy könnyű tüntetést szervezni. Ez egy kicsi ország, körbetelefonáltam a baráti társaságot, hogy tudnak-e segíteni, és tudtak: lesz színpad, szervezők, minden.

Persze azt Vajda sem zárta ki, hogy ezek az emberek egyébként szervezetekhez kapcsolódnak.

Ez már csak abból is kiderül, hogy a civilként meghirdetett tüntetés szervezői közül feltűnően sokan az Együtt tagszervezeteként működő Szolidaritásból jöttek, amit a Szolidaritás vezetője és az Együtt egyik társelnöke, Székely Sándor is megerősített. Hétfő este az ATV-nek a civil tüntetésről szintén a Szolidaritás vezetésének egyik tagja, Vámos Anna nyilatkozott.

Vajda Zoltán a keddi tüntetésről azt mondja, a Szolidaritás ott lesz este, de nem visznek semmiféle szervezetre, pártra utaló zászlót, transzparenst. Ő is elismerte, hogy segítenek szolidaritásosok a szervezésben, de állítása szerint csak "civilként".

Vajda szerint a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésével „a Fidesz-kormány átlép egy határt, ez már nyílt lopás, ez magántulajdon, nem is álcázzák, hogy lopnak".

Nem csak azért a 62 ezer emberért tüntetünk, akikre vonatkozik ez az új törvénytervezet, hanem azért a 3 millió emberért is, akitől hazugságokkal és nyílt zsarolással kicsalták a nyugdíját.

− mondta.

A tüntetés gyülekezővel indul a József Nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Az itt felállított színpadon várhatóan két ember tart majd beszédet, de azt egyelőre nem döntötték el, hogy kik beszélnek majd. Ezután a tüntetők a Bajcsy Zsilinszky − Arany János utca útvonalon átvonulnak a Nemzeti Bank épületéhez. Végül átmennek a Kossuth térre, ahol várhatóan szintén két beszéd hangzik majd el, ami után "helyszíni nemzeti konzultációt" tartanak.