Gyurcsány visszakozott, mégsem mennek a DK-sok zászlóval tüntetni

2014.12.30. 14:27

Mégsem megy el a DK pártzászlókkal a január 2-i kormányellenes tüntetésre az Operaházhoz. Gyurcsány Ferencék ugyanis kedden úgy döntöttek, hogy elállnak az eredeti szándékuktól - értesült az Index.

A január 2-i ellenzéki tüntetésen pártzászlókkal akart részt venni a DK. Gyurcsány Ferenc karácsony előtt egy sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a DK tagjai és támogatói pártzászlókkal és pártjelvényekkel vesznek részt a tüntetésen. Erről a szervezőket is tájékoztatta, akik viszont nem örültek a fejleménynek. A tüntetés fő szervezője, Várady Zsolt arra kérte a DK és az összes többi párt tagjait és támogatóit, hogy pártlogókat, pártzászlókat hagyják otthon, és ne települjenek rá a demonstrációra.

Az Index információja szerint a DK vezetése azért visszakozott az ügyben, mert sok párttag jelezte, hogy a környezetükben vagy ők maguk értetlenkednek a döntés miatt, és többeket támadtak amiatt, hogy a szerint a pártzászlós jelenlét eltántoríthatja az Orbán-kormány leváltásával egyetértő, ám a DK-t is elutasító tüntetőket. Gyurcsányék ezért elálltak a korábbi tervüktől.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője azt írta ki délután a Facebook-oldalára, hogy pártzászló nélkül nem vesz részt a tüntetésen, bár a rendezvény sikerének drukkol.

óhajtjuk, hogy pártok, civilek, szakszervezetek együtt demonstráljanak. Ám ha a pártzászlók most nemkívánatosak - ezzel mélyen nem értek egyet - akkor én távol maradok.

Gréczy hozzátette, hogy "a DK természetesen tudja, hogy igaza van, véleményünk nem változott. Reméljük, hogy a közös gondolkodás elkerülhetetlenségét előbb-utóbb a mostani tüntetés szervezői is belátják".

Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc sem megy el, de ő az eredeti tervek szerint sem vett volna részt a demonstráción, a korábbi kormányellenes tüntetésekre sem ment el.

Várady Zsolt a január 2-i tüntetést a Fidesz által megszavazott új alkotmány elleni demonstráció harmadik évfordulójára időzítette. (Az iWIW-alapító itt indítja el új közösségi oldalának tesztüzemét is, amely a civil kezdeményezések platformjaként kíván működni.) Várady nem zárta ki, hogy a pártok csak meg szeretnék lovagolni a nélkülük kelt tiltakozási hullámot, de sokkal fontosabbnak tartja, hogy ez a hullám létezik.