Putyin márciusban Budapestre jön

2015.01.06. 07:47 Módosítva: 2015.01.07. 00:43

Márciusban Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja a Népszava több, egymástól független forrásra hivatkozva. A pontos dátum még nem ismert, „Orbán Viktor bel- és külföldi programjait egyeztetik, hogy megtalálják a mindkét félnek megfelelő időpontot”. Hogy miről fognak tárgyalni, azt még nem tudni, de cikkünk végén választhat néhány remek lehetőségből.

A lap megjegyzi: a látogatás pikantériája, hogy nem sokkal követi Angela Merkel német kancellár tényként kezelt budapesti útját, és olyan időszakban következik be, amikor soha nem látott mélypontra süllyedtek a magyar-amerikai kapcsolatok, épp azért, mert Washington nem nézi jó szemmel Budapest és Moszkva élénkülő barátságát.

Putyin elnök és a magyar kormányfő legutóbb tavaly januárban találkozott, amikor Orbán utazott Moszkvába. A két politikus néhány hete, december közepén is tárgyalt, akkori telefonos egyeztetésük a magyar-orosz energetikai együttműködésről szólt.

Az orosz elnök legutóbb kilenc éve, 2006 februárjában járt Budapesten, akkor Gyurcsány Ferenccel találkozott (előtte 14 év szünet volt, Borisz Jelcin személyében 1992 végén járt először Magyarországon orosz államfő). A Gyurcsány-kormány a Nabucco mellett támogatta az orosz Déli Áramlat terveit is, amit ellenzékben Orbán hazaárulásnak nevezett, idézi fel a Népszava. Ma már, a teljesen titokban tartott paksi paktum fényében viccesnek tűnik, de a Fidesz a 2006-os tárgyalások nyomán 2008 elején aláírt Déli Áramlat-szerződést így támadta:

Az elmúlt héten Gyurcsány Ferenc puccsszerűen aláírt egy dokumentumot Moszkvában [...] Az eljárás során a magyar Országgyűlést is teljes mértékben mellőzte a kormány [...] ez a nyilvánosságra hozott komolytalan papiros hivatott legalább 30 évre rendezni az orosz-magyar energetikai együttműködést, hatástanulmányok, megalapozott szakértői anyagok nélkül. Az egész eljárás teljes mértékben hitelteleníti Gyurcsány Ferenc fogadkozásait a széles körű konzultációkról.

Aztán természetesen a fagyi visszanyalt, tavaly februárban, mint cikkünkben is olvashatja, már Gyurcsány hazaárulózta le Orbánt a paksi szerződés miatt.

A 2010-es kormányra kerülésekor Orbán 180 fokos fordulatot vett, már novemberben meglátogatta Moszkvában Putyint, majd 2013 februárjában is találkoztak a tavalyi, a titkos paksi szerződést jelentő út előtt. Az orosz elnök idei újévi üzenetében azt írta Orbánnak: számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére, „ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának”.

Apró érdekesség, hogy Orbán és Putyin egy szarajevói székhelyű korrupcióellenes szervezet szerint az elmúlt év két legkorruptabb politikusa volt. Pontosabban Putyin volt a korrupciós lista első helyezettje, míg Orbán a montenegrói miniszterelnökkel, Milo Gyukanoviccsal holtversenyben a második helyen végzett.

Miről lesz szó márciusban Orbán és Putyin budapesti tárgyalásán?