Három repülővel érkezik Putyin és kísérete

2015.01.07. 09:43

Tarjányi Péter biztonsági szakértő szerint már zajlik Putyin magyarországi látogatásának előkészítése. A szakértő a Borsnak elmondta, hogy ha az orosz elnök csak egynapos villámlátogatásra érkezik márciusban, akkor az csak kisebb szervezést igényel, a költségeket pedig szétdobja a két ország.

Vlagyimir Putyin és kísérete feltehetően három repülőgéppel érkezik Budapestre. Az elnöki gépről pár éve előkerült fotók tanúsága szerint arannyal borították be a vízcsapokat, a zuhanyrózsákat, sőt még a biztonsági övek csatjait is.

Az orosz elnök valószínűleg elnöki luxuslimuzinját is idehozatja majd Moszkvából. A német Porsche cég által tervezett autó tulajdonképpen egy parancsnoki központ, az elnök autója hátsó üléséről akár a hadseregét is irányíthatja. A páncélozott jármű ellenáll a gépfegyvernek, a rakéták, a vegyi és biológiai fegyverek támadásának is.

Tarjányi szerint az elnök 500 fős kíséretében ott lesznek a személyi testőrségén kívül mesterlövészei és civil ruhás ügynökei is. A látogatás előtt az orosz titkosügynökök felmérik majd a hazai terepet, a magyar hatóságok tudtával. Az elnök ételeit vegyészek ellenőrzik majd.

Ahogy azt kedden, a Népszava információira hivatkozva megírtuk, Vlagyimir Putyin márciusban látogat majd Budapestre, de a pontos dátumot még egyeztetik. Putyin Orbán Viktorral fog majd tárgyalni, egyelőre ismeretlen témákról.

Az orosz elnök legutóbb kilenc éve, 2006 februárjában járt Budapesten, akkor Gyurcsány Ferenccel találkozott (előtte 14 év szünet volt, Borisz Jelcin személyében 1992 végén járt először Magyarországon orosz államfő). 2010-es kormányra kerülése után Orbán meglátogatta Moszkvában Putyint, majd 2013 februárjában is találkoztak a tavalyi, a titkos paksi szerződést jelentő út előtt.

Az orosz elnök idei újévi üzenetében azt írta Orbánnak: számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére, „ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának”.