Nem rendült meg a Fidesz

2015.01.08. 09:17

A kormányközeli Nézőpont Intézet csütörtöki Heti Válaszban publikált közvélemény-kutatása szerint decemberben is esett három százalékot a Fidesz támogatottsága, de továbbra is magabiztosan vezet a három százalékos támogatottság-bővülést elkönyvelő Jobbikkal szemben. 

A december közepén, ezer ember telefonos megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a teljes népesség körében 26 százalék támogatja a Fidesz-KDNP-t, ami három százalékos csökkenést jelent a novemberben mérthez képest. A második helyen magabiztosan áll a Jobbik a novemberi 14 után most 17 százalékkal, a szélsőjobboldalt követik a baloldali pártok: az MSZP 7, a DK és az LMP 5-5, az Együtt 2 százalékon áll. Az Együttről leváló Párbeszéd Magyarország támogatottsága alig volt mérhető. 

A Nézőpont 36 százalékra mérte a rejtőzködők és nem szavazók arányát. Ennek a csoportnak 5 százaléka volt kifejezetlen elégedetlen a kormány munkájával, de 70 százalékuk mindenkivel elégedetlen.

Az ellenzéki pártok támogatottsága még ebben a rétegben is jelentősen alulmúlja a Fideszét: a potenciális szavazók közül 40 százalék választaná a Fidesz-KDNP-t, 24 százalék a Jobbikot, 12 százalék az MSZP-t, 9 százalék a DK-ra, 8 százalék az LMP-re voksolna, az Együttnek pedig 4 százaléknyi potenciális szavazója van.

A Nézőpont a 2014-es év értékelésével és a 2015-ös évre vonatkozó várakozásokra is rákérdezett. A megkérdezettek 11 százaléka 2014-gyel totálisan elégedetlen volt, de 2015-re optimistán tekint, 39 százalék pedig a kilátásokat sem látja rózsásan.