Előválasztást javasol az Együtt politikusa

2015.01.13. 16:34
Meglepő javaslattal állt elő Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja a legfrissebb blogbejegyzésében. Szerinte a baloldalon előválasztást kellene tartani, és ezt a civileknek kellene megszervezniük. Pápa szerint csak így szerezhetnék vissza a pártok a hitelességüket, és a civil szervezetek is így kaphatnának közös célt.

Szervezzenek a civilek előválasztást!

- javasolja a blogján Pápa Levente, az Együtt politikusa, aki szerint a baloldal jelenlegi problémáit ezzel lehet megoldani a következő években.

Pápa szerint jelenleg "6-8 közepes-, kis- és mikropárt és 4-5 civil mozgalom, szervezkedés" harcol Orbán Viktor rendszere ellen, de nem tudnak összefogni. Ennek okai között említi, hogy a pártok többsége "mára teljesen elveszítette szavahihetőségét, hitelességét, társadalmi legitimációját". A most éledező civil mozgalmak pedig ugyan sokak számára hitelesebbek, de ők nem fogják tudni kidolgozni a megoldásokat - írta Pápa.

Az Együtt politikusa ezért az összes eddigi baloldali választási felkészülést megreformáló javaslattal állt elő: legyen a demokratikus pártok között előválasztás, amelyet a civil szervezetek rendeznek meg.

Az előválasztáson nyertes demokratikus jelölt mérettetné meg magát a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben az országgyűlési választáson.

Pápa szerint az így jelöltté váló politikusokat az legitimálná, hogy nem zárt ajtók mögött választanák ki, "hanem állampolgárok, a demokratikus Magyarország hívei, nyílt versenyben". 

Az előválasztás ötlete nem újdonság a baloldalon. Először akkor hallhattunk róla 2013 nyarán, amikor sehogy sem tudott megegyezni az MSZP és az Együtt, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Akkor végül nem lett szükség sem közvélemény-kutatós, sem valódi előválasztásra. 

Legutóbb tavaly decemberben az MSZP pártértekezletén Tóbiás József pártelnök dobta be ezt az ötletet. 2017 a kihívás és az előválasztás éve lesz, mondta Tóbiás. "Nem titokban, füstös szobákban fogjuk eldönteni Magyarország sorsát. Transzparens, legitim előválasztási rendszerben döntik el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt". Létre is hoztak az MSZP-ben egy választásokat előkészítő munkacsoportot.

Döntsenek a civilek, kik indulhatnak

Az előválasztás tehát még meg is valósulhat a baloldalon, Pápa javaslatának újdonsága azonban abban rejlik, hogy az Együtt politikusa nagy mozgásteret adna a civileknek.

a szervezők joga lenne eldönteni, hogy milyen feltételeknek megfelelő politikusok és pártok indulhatnának az előválasztáson.

Egy, a civilek és a pártok között előzetesen lefolytatott tárgyalássorozaton kialakulhatna egy olyan kritériumrendszer, aminek minden indulónak meg kellene felelnie, javasolja Pápa. A civilek között nemcsak a tüntetéseket szervezők ülhetnének ott, hanem jogvédő szervezetek, szakpolitikai műhelyek, antikorrupciós intézetek.

Pápa szerint a javaslatának az lenne az értelme, hogy "mindenki marad a kaptafánál": a politikus programot ad, a civil elvár, de cserébe legitimál. Ellenkező esetben szerint a baloldal megágyaz a Jobbik kormányzásának.