127 milliót költ Tarlós tanácsadókra

2015.02.11. 08:40 Módosítva: 2015.02.11. 10:06

Az Origo birtokába került dokumentum alapján Tarlós István 14 tanácsadója évi 127 millió forintba, míg helyetteseinek 20 segítője évi 150 millióba kerül, azaz a fővárosi önkormányzat évente 278,2 millió forintos bruttó bért fizet ki tanácsadásra.

A lap szerint a 34 tanácsadó között a legújabb a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mellé leszerződtetett Dorner Lajos, a VEKE elnöke, aki 2010-ig együtt dolgozott Vitézy Dáviddal, majd utána sokat kritizálta. Dorner, aki közlekedési szakreferensként havi 800 ezer forintot kap, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a megbízatása nem összeférhetetlen a civil munkájával, mindkét féllel egyeztetett erről.

A főpolgármester tanácsadójaként dolgozik Derce András, a korábbi újpesti polgármester jogász végzettségű fia, aki havi 500 ezer forintos bruttó megbízási díjat kap. Régi emberként továbbra is ott van a listán Schmidt Gábor, aki a Budapest.hu főszerkesztőjeként havi 750 ezer forintot keres. Szalay-Bobrovniczky Alexandra egyik tanácsadója pedig az a volt KDNP-s parlamenti képviselő, Stágel Bence, aki az utcaátnevezési hullámot elindító törvényjavaslatról maradt emlékezetes, ő szintén jogi tanácsokat ad havi 500 ezer forintért.

A legmagasabb tanácsadói bért, havi egymillió forintos bért a városháza kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária kapja, aki már óbudai polgármesteri időszakában is Tarlós mellett dolgozott. (A teljes bértábla itt nézhető meg.)

A lap megjegyzi, hogy a tanácsadók egy részénél napi, rendszeres munkavégzésről van szó, mivel így foglalkoztatnak egyes ügyosztályvezetőket, irodavezetőket, akiknek munkáját így a közszolgálati bértáblában foglaltaknál nagyobb összegért lehet jutalmazni. Míg másoknál a tanácsadói titulus valóban tanácsadást, szakmai támogató munkát jelent, és nem igényel állandó jelenlétet, vagyis mellékállásként végezhető.

Sárádi Kálmánné, Budapest főjegyzője az Origónak ugyanakkor megjegyezte, hogy sem a tanácsadók száma, sem a bérük összege nem számít kirívónak, mivel Demszky Gábor főpolgármesterségének utolsó két évében 50, illetve 44 tanácsadót foglalkoztatott a fővárosi önkormányzat havi 28, illetve 26 millió forintért.