Hihetetlen, de elkezdődött az újabb választási kampány

DEBRE20130403005
2015.02.24. 13:53
Hétfőn elindult az aláírásgyűjtés Tapolcán, Ajkán és a környező csaknem hatvan településen az április 12-i időközi parlamenti választásra. A veszprémi bukás után a Fidesz összeszedi magát? Vagy az MSZP és a DK pártlogókkal is képes lesz nyerni? Esetleg a Jobbik megszerzi története első egyéni mandátumát? Ugyan már nem a kétharmad a tét, de minden pártnak kimondottan fontos ez az újabb szavazás.

Még kis sem heverhettük a veszprémi időközi választás meglepetését, hétfőn reggel elindult az újabb választási kampány. Hétfő reggel nyolc órakor ugyanis elindult az aláírásgyűjtés az ajkai-tapolcai választókerületben.

A szavazás még odébb van, április 12-re tűzték ki, és azért kell időközi választást tartani, mert a körzet egyéni parlamenti képviselője, a fideszes Lasztovicza Jenő januárban meghalt.

Az előttünk álló kampány és választás alapvetően különbözik majd a veszprémitől. Más a választókerület adottsága, más típusú jelöltek indulnak, más a pártok helyi beágyazottsága, és persze más a választás tétje.

Mivel a Fidesz csúnyán elbukta a veszprémi körzetet, a baloldal és a Jobbik sem kampányolhat azzal, hogy a kormánypártok kétharmados többségéről kell dönteni. Technikai értelemben most már mindegy, hogy fideszes marad-e a körzet, vagy ezt is megnyeri egy ellenzéki. Abból szempontból viszont minden pártnak fontos lesz ez az időközi, hogy kiderül, egy alapvetően hárompólusú körzetben (a Fidesz és az MSZP mellett a Jobbik is erős a választókerületben) ki tud nyerni, és milyen kampányeszközökkel.

Az iskolaigazgató, a szakszervezetis és az ápoló

Tavaly áprilisban Lasztovicza Jenő simán hozta a körzetet: 16 százalékot vert az második helyezett MSZP-sre. Az eredmények azonban jól mutatták, hogy a Fidesz támogatottsága itt kisebb volt, mint országosan, és a Jobbik is erős szereplő lett.

 

Most tehát a körzetben az eddigi eredmények és a választókerület jellemzői alapján három jelölt indul eséllyel: az ajkai fideszes iskolaigazgató, az ajkai MSZP-s szakszervezeti vezető, valamint a jobbikos tapolcai alpolgármester. 

  • A Fidesz–KDNP jelöltje Fenyvesi Zoltán, ajkai tanár, iskolaigazgató, a Veszprém megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke. Fenyvesi annyiban meglepő választás a Fidesztől, hogy ő egy vesztes jelölt: tavaly októberben – a Fidesz országos tarolása ellenére – alulmaradt az ajkai polgármester-választáson. Az MSZP-s Schwartz Béla 8 százalékot vert rá.
    Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor
    Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor
    Fotó: Burger Barna
  • Pad Ferenc az MSZP és a DK jelöltjeként indul. Itt a baloldali pártok nem bújnak tehát egy független jelölt mögé, a helyben ismert szocialista politikus, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke és a Mal Zrt. értékesítési menedzsere az MSZP-s és az új DK-s logóval indul. Az Együtt nem támogatja, de nem is indít ellenjelöltet, a PM pedig civil, független jelöltet szeretne. Pápa Levente, az Együtt alelnöke kedden szintén azt sürgette, hogy Veszprémhez hasonlóan álljon be a baloldal egy civil jelölt mögé. Szerinte "teljességgel felelőtlen és érthetetlen" az MSZP viselkedése. Padra viszont azért esett az MSZP választása, mert tavaly az önkormányzati választáson egy olyan ajkai körzetben győzte le a Fideszt, ahol korábban gyenge volt a baloldal.
  • Rig Lajos, Tapolca alpolgármestere a Jobbik jelöltje. A Jobbik tehát a másik két párttal ellentétben nem ajkai, hanem tapolcai politikusban gondolkodik (habár Tapolca a körzet központja, Ajkán kétszer annyi szavazó él). Rig évtizedeket dolgozott az egészségügyben, ápoló és aneszteziológiai szakasszisztens is volt tapolcai kórházban. Nem kérdés tehát, hogy a körvonalazódó egészségügyi átalakításokat is hitelesen tudja majd kritizálni.
     

Több párt is benevezett rajtuk kívül a választásokra, összesen 18 párt indul a körzetben, de a tapasztalatok alapján aligha van esélyük beleszólni a küzdelembe. Az LMP korábban teljes ellenzéki összefogást javasolt, de ebből végül nem lett semmi, az LMP Sallee Barbarát indítja, aki Hegymagas polgármestere volt az előző ciklusban, de ősszel nem sikerült újráznia. (Amúgy ősszel a polgármesterek 88 százalékát választották újra, Sallee 26, ellenfele 74 százalékot kapott.)

Ebben a körzetben bármi előfordulhat

Kik szavaznak?

Az időközi voksolás 60 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.

A körzet tehát erősen hárompólusú. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz és a baloldal mellett a Jobbik is komoly esélyekkel indul. Ennek legfőbb oka, hogy a 71 ezer választópolgárral rendelkező körzetben két teljesen más hagyományokkal rendelkező város található.

  • Ajka, ahol 25 ezer választó lakik, az MSZP erős bázisa. Itt tavaly októberben, sőt 2010-ben is nyert az MSZP. Nem kérdés, hogy a szocialista jelölt innen fogja begyűjteni a szavazatai jó részét.
  • Tapolca, ahol 13 ezren szavaznak, viszont hagyományosan jobboldali. Korábban a Fidesz simán behúzta a körzetet, ám tavaly októberben változott a helyzet, és a Jobbik nyerte a polgármester-választást. A jobbikos Dobó Zoltán 39-36-ra verte a fideszes jelöltet, az MSZP-s 24 százaléka csak a harmadik helyre volt elég.

A két város mellett 58 kisebb település tartozik a körzethez, itt pedig a Fidesz tarolt az eddigi választásokon (az ötezres Sümegen is a kormánypártok a legerősebbek, és a Jobbik tavaly októberben jobban szerepelt, mint az MSZP). Vagyis kiszámíthatatlan, hogy most április 12-én kinek a javára billen a mérleg.

Biztosan más kampány lesz

„Tapolca egy egészen más választókörzet, ott akkor is mást kell csinálni, ha egyébként győztünk volna Veszprémben” – jelentette ki hétfő reggel Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Ezzel feltehetően arra célzott, hogy ebben a választókerületben erősebbek a versenytársak, és a Fidesznek nem csak egy jelöltre kell koncentrálnia. Emellett a Fidesznek elemeznie kell, hogy mennyire bízhatnak a mozgósítási képességükben, amely Veszprémben teljesen csődöt mondott.

Szintén másfajta kampányt ígér Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, aki az Indexnek azt mondta, hogy itt már nyilván nem kampányolhatnak a kétharmad lebontásával. „Nehezebb lesz országos tétet adni, de azért országos szempontból is fontos választás lesz” – mondta Gőgös. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök a Facebookon írt arról, hogy szerinte mi lesz a tapolcai választás tétje: „arról szól, hogy képesek-e a magyar választók betolni, visszatolni Magyarországot újra a centrum pozícióba, újra rátalálni az arany középútra. Meg kell óvni Magyarországot a szélsőségektől. A szélsőséges önkénytől és a rendkívül veszélyes és önbecsapó populizmustól.” 

Gőgös Zoltán azt is mondta, hogy szerinte itt most az MSZP megmutathatja, hogy a DK támogatásával, pártszínekben induló jelölttel is képes legyőzni a jobboldalt. Gőgös azt mondta, hogy a helyi aktivisták mellett az országos politikusok is erősebben jelen lesznek a körzetben, továbbá Kész Zoltán és csapata is segíti majd a kampányt.