Nem a kövér vagy csúnya gyerekeket, hanem az önbizalom-hiányosakat verik meg

2015.03.06. 09:41 Módosítva: 2015.03.06. 09:42

Az Orbán-kormány oktatási szemléletével ellentétes eredményt hozott az a felmérés, ami az 5–8. évfolyamos korosztály körében vizsgálta az iskolai agresszió kérdését. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet reprezentatív kutatása szerint ugyanis a minőségibb oktatást nyújtó intézményekben kevesebb a bántalmazások száma: a 6-8 osztályos gimnáziumokban kevesebb, mint az általános iskolák azonos évfolyamain, ahogy az egyházi iskolákban is, mint az állami intézményekben.

Legutóbb 2009-ben volt ilyen kutatás, akkor a középiskolás korosztályban vizsgálták az iskolai erőszak kérdését, és hasonló eredménnyel zárult: nem a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban, hanem a szakiskolákban dívik inkább a tettlegesség. Mint ismert, a kormány tervei szerint a jövőben átalakulhat a közoktatás rendszere, 8 helyett 9 osztályos lenne az általános iskola, ami ellehetetlenítené a 6-8 osztályos gimnáziumokat. Ráadásul a kormány tovább csökkentené a gimnáziumi férőhelyek számát, és inkább a szakközépiskolákat és szakiskolákat preferálná.

A mostani kutatást közlő Magyar Nemzet cikke szerint az általános vélekedéssel ellentétben nem feltétlenül azok válnak az iskolai erőszak áldozatává, akik külső jegyeikben különböznek a többiektől, mondjuk kövérebbek, más a bőrük színe vagy tájszólással beszélnek, hanem jóval inkább azok, akik személyiségjegyeikben különböznek. Így például

a szorongóbb, érzékenyebb, csendesebb, visszahúzódóbb, alacsony önbecsülésű, magányosabb gyerekek gyakrabban válnak áldozattá.
 
 

Ugyanakkor abban, hogy mekkora esély van arra, hogy az ilyen személyiségjegyű gyerekek valóban bántalmazás áldozatai legyenek, hatalmas szerepe van az iskola értékrendjének és az általa közvetített elvárásoknak.

Volt egy másik érdekes megállapítása is a kutatásnak, miszerint ma már a diákok nem a fizikai bántalmazást tartják a legsúlyosabbnak, hanem a virtuális térben elkövetett zaklatást: lejárató videók, rosszindulatú posztok.