15 magyar épségben hazaért Nepálból

2015.04.27. 12:03

Hétfő reggel rendben megérkezett Magyarországra az a 15 fős magyar turistacsoport, amely a földrengés idején Nepálban tartózkodott, mondta az Indexnek hétfő délelőtt az utazást szervező iroda munkatársa. A Tóth Zsigmond vezette csoport gyalogtúrával egybekötött városnézésre utazott Nepálba, már a programjuk végén jártak, amikor a 3700 életet követelő katasztrófa bekövetkezett. Eleve úgy volt, hogy vasárnap indulnak haza. A földrengés Katmanduban érte őket, nem történt semmi bajuk. A vezetőjük az egyetlen, aki nem jött vissza Magyarországra, máshová utazott, de ő is elhagyta Nepált.

Szijjártó Péter külügyminiszter közben a hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a minisztériumnak 58 olyan magyar állampolgárról van tudomása, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak a földrengéskor, és

közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Az MTI azt írja: Szijjártó legutolsó információi szerint összesen 18-an hagyták el biztonságban az országot, és még 30 ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak. A hiányzó 10 emberrel a kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz, mondta Szijjártó.

A 15 fős csoporton túl még 3-an hagyták el Nepált, ők egy 5 túrázóból álló csoporthoz tartoztak. A csoport másik 2 tagja úgy döntött, hogy Nepálban marad, ők is jól vannak, mondta a miniszter.

Katmanduban volt a földrengéskor Mécs László hegymászó is, róla már korábban megjelent a hír, hogy jól van.

5 magyar állampolgár Nepálban él. Szijjártó szerint közülük egyet személyesen elértek, és ő még két ott élő magyarról tudott, akik szintén jól vannak.

Szijjártó az MTI szerint még közölte, hogy

  • 4 turistát a helyi tiszteletbeli konzul meglátogatott egy egyházi kórházban, ők kaptak ellátást, és a körülményekhez képest jól vannak.
  • 2 emberről egyházi úton szereztek tudomást, ők nincsenek a válságövezetben
  • 7 túrázó ugyancsak távolabb van a fővárostól.
  • 11-en maguk vették fel a kapcsolatot a tárcával.

A felsoroltak valamennyien jól vannak. Egy emberről annyit tudni, hogy megsérült és kapott ellátást, egyelőre nem tudják a pontos tartózkodási helyét, de amint kiderítik, felveszik vele a kapcsolatot.

Nepálban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, Katmanduban van tiszteletbeli konzul, felügyelő képviselet pedig Új-Delhiben. A konzuli honlapon azt írják: "Az Új-Delhiben lévő magyar nagykövetségünk folyamatosan dolgozik a Nepálban tartózkodó magyar állampolgárok felkutatása, a velük való kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás és segítésük érdekében."

A konzuli szolgálat a honlapján felhívja a Nepálba utazni szándékozó magyarok figyelmét, hogy a földrengés, az utórengések, a lavina és földcsuszamlások, áramkimaradás, vízhiány, valamint a mentési munkálatok miatt halasszák későbbre az utazásukat és ne induljanak el Nepálba. "A helyzet jelenleg kiszámíthatatlan, átláthatatlan, konzuli segítségnyújtás csak a katmandui tiszteletbeli konzulátus közbeiktatásával lehetséges" - írják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport