Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Sorra ássák ki a holttesteket, már 3700 halott a nepáli földrengésben

471208404
2015.04.27. 06:48

Cikkünk az új adatokkal folyamatosan frissül.

Hétfő délelőttre 3700-ra emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma -írja a Guardian. Ez a szám hétfő hajnalban még csak 3218, vasárnap pedig 2430 volt. A hatóságok adatai alapján 6500 körüli lehet a sebesültek száma. Mintegy kilencven ember halt meg a szomszédos Kínában és Indiában.

A fölmozgások miatt a Mount Everesten elindult lavinákban 18-an lelték halálukat. Az egyik túlélő videón rögzítette, hogyan csapott le az alaptáborra a több méter magas hótömeg:

A Mount Everesten vesztette életét a Google egyik vezetője, az adatvédelmi projekteket felügyelő, de a Youtube-on és a Google Mapsen is dolgozó Dan Fredinburg. Ő szervezett túrán készült megmászni a csúcsot, és súlyos súlyos fejsérülést szenvedett. A mentést a rossz időjárás akadályozza, de a 22 legrosszabb állapotban lévő sérülttel már elindult egy helikopter.

Sátorváros nőtt ki a földből

A Himalayan Times című, az MTI által szemlézett nepáli napilap hétfői számában a mentőcsoportok és helyi illetékesek találgatásai alapján úgy becsüli, hogy akár nyolcezren is meghalhattak. A mentőcsapatok már a második napot dolgozták végig, kezdenek kimerülni, és kezd csökkenni annak az esélye is, hogy a romok és sziklák alatt túlélőkre bukkannak. Egyikük azt mondta a Reutersnek:

Az összeomlás szélén állunk.

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi nyolcvanegy évben. Az első, pusztító erejű földmozgást több, ugyancsak erős utórengés követte – vasárnap reggel például egy 6,7-es erősségű. A természeti csapás leginkább a fővárost, Katmandut sújtotta, ahol több mint ezren haltak meg, és a lakosság a további rengésektől tartó lakosság kiköltözött az utcákra. 

Súlyos károk keletkeztek a főváros központi történelmi negyedében; csak egy csonk marad például az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, kilencemeletes Darahara-toronyból. Nepál-szerte falvak százaiban szűnt meg az áramszolgáltatás és a vízellátás, hétfőn nem nyitottak ki az élelmiszerboltok sem. 

Nem tudnak magyar áldozatokról

 A hétvégi földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, közülük 24 emberrel még keresik a kapcsolatot - mondta a köztévén hétfő reggel Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul.  A legutóbbi órákban is keresték még az országban tartózkodó hozzátartozóikért aggódók a külképviseletet, így a vasárnap említet 15-nél már több magyarról tudnak.

A huzamosabb ideg a himalájai országban tartózkodó magyarok egyike a hétvégén e-mail-ben jelentkezett a képviseleten, tudatva, jól van, és ugyanezt feltételezik a szintén tartósan Nepálban lévő további négy magyarról, akik a katasztrófa sújtotta területen kívül vannak. 

A diplopmata szerint a 15 tagú turistacsoportnak még vasárnap sikerült elhagynia Nepált, azzal a 24 magyarral, akiről nem tudnak, e-mailen és telefonon is folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot (a keresést hátráltatja, hogy a katasztrófasújtott területeken nem működnek a telefonvonalak).

2015-04-26T165345Z 1794789136 GF10000073685 RTRMADP 3 QUAKE-NEPA

A Mount Everesten van az erdélyi Török Zsolt is, aki a csúcs meghódítására készült. A román külügyminisztérium esti tájékoztatása szerint a hegymászó jól van, az egyes táborban töltötte az éjszakát. Ide szállítják azokat a felszereléseket, amelyekkel a serpák helyreállíthatják a felsőbb táborokban tartózkodó alpinisták visszavonulási útját az alaptábor felé.

Előre megjósolták

Alig egy héttel a szombati pusztító földrengés előtt földrengésszakértők és más szakemberek tartottak tanácskozást Katmanduban arról, hogyan lehetne megelőzni, hogy egy esetlegesen bekövetkező földrengés súlyos anyagi károkat és emberéletben mért veszteségeket okozzon Nepálban, illetve a fővárosban, vagyis ott, ahol alig egy hét múlva valóban emberek haltak meg és házak dőltek össze egy földrengésben. Arra természetesen senki sem számított, hogy ilyen hamar aktuálissá válik mindaz, amiről a tanácskozáson szó esett.

A téma alapját két dolog adta. Az egyik, hogy Nepálban már volt nagy földrengés, 1934-ben Katmandut tulajdonképpen porig rombolta egy 8,0 erősségű földmozgás. A másik, hogy a helyi építési szabályok, a sűrűn lakott városok és a rossz infrastruktúra különösen kiszolgáltatottá tette a helyieket már egy közepesen erős földrengésnek is. Egy, a nepálihoz hasonló erejű földrengés Kaliforniában egymillió emberből 10-30-at ölne meg, viszont Indiában, Iránban, Pakisztánban vagy épp Kínában akár tízezret is. Erről itt írtunk bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport