Megvan a Ságvári gimnázium új neve

2015.05.08. 19:52

A Szegedi Tudományegyetem rábólintott az EMMI döntésére, miszerint az egyetem általános iskoláját és gimnáziumát összevonják, és az iskola Ságvári Endre neve helyett ezentúl

a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést használja.

Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője szerint a "nevet" Szabó Gábor, az SZTE rektora javasolta, miután az intézményfenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma megfontolásra javasolta a Hunyadi János, illetve a Szent-Györgyi Albert elnevezéseket.

Az EMMI-nek a döntéshez ki kellett kérnie az iskolák alkalmazotti közössége, az iskolaszékek, a szülői szervezetek és a diákönkormányzatok véleményét. Ezek a két iskola összevonásával egyetértettek. A gimnázium szülői munkaközössége azonban az Endre nélküli Ságvári nevet mint "brandet" meg szerette volna tartani, de kompromisszumként elfogadta az új nevet is, melyet a többi véleményező közösség támogatott.

A szinte teljes konszenzus azért tűnik furcsának, mivel nem is olyan régen még a kormányt alaposan kiosztó nyílt levelekkel, és több száz fős fáklyás felvonulással tiltakoztak a Ságvári név elvétele ellen. 

Ha arra kíváncsi, ki volt Ságvári Endre, és miért fáj az EMMI-nek, hogy a nevét iskola viselheti (viselhette), akkor feltétlen olvassa el a fiatalon lelőtt kommunista ellenállóról írt cikkünket!