Az ENSZ is beszáll a plakátháborúba

2015.06.10. 15:31

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a június 20-i menekültek világnapjára óriásplakát-kampányt indít, amelyeket a 2-es és a 3-as metró megállóiban helyeznek majd ki.

A nemzetközi szervezet sajtóközleménye szerint a plakátjaikon négy, Magyarországon élő menekült szerepel, akiknek a segítségével azt szeretnék bemutatni, hogy

a menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli körülményeken mentek keresztül, és ma keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak. Ha pedig kapnak esélyt a beilleszkedésre, örömmel járulnak hozzá az ország előrejutásához.

Mint az UNHCR is megjegyzi, plakátjaik

véletlen egybeesésként, sajátos párhuzamban állnak majd a magyar kormányzat bevándorlásellenes óriásplakát-kampányával.

UNHCR billboard 50,4x23,8cm plakatok hu LEAD-4
UNHCR billboard 50,4x23,8cm plakatok hu LEAD-3
UNHCR billboard 50,4x23,8cm plakatok hu LEAD-1

A plakátokon szereplő pakisztáni Zeeshan a magyar krikettválogatott tagjaként, a Bangladesből érkezett Begum Ali egy kis étterem tulajdonosaként, a togói Sophie óvodai dadusként, míg az afgán Dariush idegenvezetőként igyekszik boldogulni Magyarországon. Róla mi is forgattunk egy videót.

Magyarország nekem valódi paradicsom

A kampány indításakor António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt mondta, hogy

a világon mindenütt azzal szembesülünk, hogy családok kényszerülnek menekülni az erőszak elől. A számok valóban hatalmasak – ám nem szabad elfelejtenünk, hogy anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk. Emberekről, akik hétköznapi életet éltek, mielőtt a háború menekülésre kényszerítette őket. Az idei Menekültek Világnapján mindenki emlékezzen arra, ami összeköt bennünket egymással – arra, hogy mindannyian emberek vagyunk.