4 méter magas kerítéssel zárjuk le a magyar–szerb határt

GettyImages-482290329
2015.06.17. 12:41 Módosítva: 2015.06.17. 16:47
A kormány utasítást adott a belügyminiszternek a teljes magyar–szerb határ lezárásának előkészítésére, jelentette be a kormány ülése közben Szijjártó Péter külügyminiszter. A 175 kilométeres határszakaszt 4 méter magas kerítéssel zárják le. A belügyminiszternek egy héten belül elő kell készítenie a határzárat. Szijjártó azt mondta: Magyarország ezzel a lépéssel semmilyen nemzetközi szerződést nem sért. Kósa Lajos reggel még tagadta, hogy kerítést emelnek.

Az EU előtt álló egyik legsúlyosabb probléma a bevándorlás, állapította meg mai ülésén a kormány. A "bevándorlási nyomás" az uniós országok közül Magyarországot érinti a legsúlyosabban, ez az uniós belügyminiszterek tegnapi tanácskozásán is kiderült, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A közös európai válaszhoz vezető út időigényesnek és hosszúnak tűnik, Magyarország nem várhat, tette hozzá Szijjártó, a magyar kormánynak meg kell védenie Magyarországot és a magyar embereket a "bevándorlási nyomással" szemben.  

A kormány ezért arra utasította a belügyminisztert, hogy mérje fel a szerb–magyar határ fizikai lezárásának lehetőségét. 

A belügyminiszternek egy héten belül jelentést kell készítenie egy 4 méter magas kerítés felépítésének előkészítéséről.

Nem sérti a nemzetközi jogot

Ezzel a döntéssel Magyarország semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, illetve nemzetközi szerződést nem sért meg a külügyminiszter szerint. Más országok, így Törökország, Bulgária, Spanyolország is ehhez a megoldáshoz folyamodtak, mondta Szijjártó.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a térségben élő gazdák között felméréseket végeztek. Ők is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását a határ menti területeken.  

A kormány arra is utasítást adott, hogy végezzék el azokat a jogi előkészítő munkálatokat, amelyekkel Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősíti. Amennyiben egy menekült biztonságos országból (például Koszovóból vagy Szerbiából) érkezik, azt a magyar hatóságok mérlegelés nélkül visszatoloncolhatják, az illető nem is kérhet menedékjogot.

Miközben a Jobbik a kerítéssel egyetért, csak éppen nem tartja elégségesnek, a baloldali pártok kiakadtak. De a sajtótájékoztató után rövid időn belül megérkeztek az első nemzetközi reakciók is:

  • A Tanjug szerb hírügynökség Szijjártó Péter bejelentése után alig több mint egy órával, az MTI alapján, a vezető hírek között számolt be a magyar tervekről 13.10-kor. A nemzetközi sajtóban pedig felmerül az is, hogy a terv hidegháborús emlékeket idéz, és hogy mindeközben több tízezer magyar hagyja el Magyarországot.
  • Rade Drobac szerv nagykövet az Indexnek azt mondta, "nehéz lesz egy ilyen lépést végrehajtani", magánvéleménye azt, hogy a kerítés nem segíti a menekültkérdés megoldását. Annak ugyanis a célja csak az, hogy a menekültek Szerbiában maradjanak, miközben összeurópai megoldásra lenne szükség. A szerb külügyminiszter pár napja ugyanakkor azt mondta, a határzárat nemzetközi jogba ütközőnek tekintené.
  • Az Európai Bizottság illetékes szóvivője az EUrológusnak azt nyilatkozta: a határellenőrzés alapvetően tagállami hatáskör, de még utána kell nézniük a pontos szabályozásnak.
  • Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Fidesz szövetségesének számító Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország lezárja a határt, mert így a menekültek majd más útvonalat keresnek maguknak, és végül inkább elkerülik a térséget.

Nem állítja meg a fal a menekülteket

Ha tényleg meg is épül a 175 kilométer hosszú vasfüggöny, nem fogja megállítani a Magyarországon keresztül menő migrációs hullámot. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy semmi értelme ilyet építeni, inkább csak egy újabb rossz üzenetet küldünk magunkról a világnak. Ha lezárjuk Szerbia felé a határt, majd jönnek Romániából és Horvátországból. Az Index elemzése.

Egy hete a Fideszben még elképzelhetetlennek tartották a vasfüggönyt

Vezető fideszes és kormányzati politikusok beszéltek először arról, hogy le kellene zárni Magyarország déli határát. A bevándorlásellenes intézkedések következő fázisáról azonban sem a kormányszóvivő, sem a Fidesz frakcióvezetője nem árult el részleteket.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az Index kérdésére akkor csak annyit mondott, hogy „mivel a hétvégén is kisebb falunyi illegális határátlépő érkezett az országba, a kormány bízik a legjobbakban, de a legrosszabbra készül".

Kósa Lajos később azt állította: nem kerítést akarnak, hanem más módszereket használnak, de az eredmény az lesz, hogy egyszerűen nem fogjuk beengedni a menekülteket.

Az Index akkor megkérdezett számos fideszes képviselőt, politikust, akik egybehangzóan azt mondták: nem tudják elképzelni, hogy Magyarország falat építsen a déli határra. Az illegális határátlépéseket akkor még csak jogszabályi változtatásokkal akarták megakadályozni.

Kósa ismét beégett

A drámai döntésről láthatólag most sem tájékoztatták a kormánypárti képviselőket előre.

A Tv2 reggeli műsora, a Mokka például szerda reggel ismét Kósa Lajost hívta meg, hátha a Fidesz alelnöke elárul majd újabb részleteket arról, mi készül a déli határokon.

Kósa azonban néhány órával Szijjártó bejelentése előtt még mindig tagadta, hogy fizikai határzárra készülne a kormány.

A politikus egy szóviccel próbálta elütni az ellenzéki Kerék-Bárczy Szabolcs állítását, hogy új vasfüggöny épül majd a szerb határon. Kósa erre úgy reagált:

Mit aknákkal???? Tankcsapdákkal!!! Érti, Debrecen. Butaságokat mindenki tud mondani.

Nincs ezen mit csodálkozni. Erről a kérdésről Orbán Viktor is össze-vissza nyilatkozott. 2014 novemberében például még ezt mondta:

Nem akarjuk látni, hogy új falak épülnek Európában.

Idén 120 ezer menekült érkezhet

A parlamentben pénteken már zajlott a menedékjogról szóló törvénymódosítás általános vitája, amelyről az MSZP-frakció tüntetőleg ki is vonult

Magyarországra az év első 5 hónapjában 54 ezer illegális határátlépő jött. Az év végére ez a szám akár a 120 ezret is elérheti, szemben a 2014-es, nem egészen 40 ezres adattal.

Szijjártó Péter nemzetközi példákat hozott a fizikai határzárra: a külügyi és külgazdasági miniszter beszélt a bolgár–török határon lévő kerítésről és a spanyol példáról is. „Spanyolország afrikai városai is így védekeznek az illegális bevándorlás ellen.” Szijjártó minden bizonnyal Ceuta és Melilla városára gondolt. Azokban az országokban, amelyek kerítést építettek, drasztikusan csökkent ugyan a bevándorlók száma, de a probléma nem szűnt meg. A külföldi példákról itt olvashat bővebben.

Tények és adatok a bevándorlásról>>>