Hírszerzői jelentések miatt döntöttek a kerítésépítésről

2015.06.20. 08:23

A belügyminiszter már 2013 májusában felvetette a határok megerősítésének, a kerítésépítésnek a lehetőségét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egyik ülésén, mivel már akkor úgy vélte, hogy a migrációs kérdés óriási nyomást jelent Európának - erősítette meg a Napi Gazdaság információját a testület fideszes alelnöke.

Hírszerzői jelentések miatt döntöttek

Németh Szilárd a lapnak adott interjúban azt mondta, hogy a kerítés felállításának előkészítéséről szóló döntést hírszerzői jelentések ismeretében hozták meg. Mint mondta, a határőrizeti szervek és a rendőrség együttműködnek a titkosszolgálatokkal is.

Ahogy az már a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is kiderült, a határzár egy úgynevezett NATO-kerítés lesz, ami azt jelenti, hogy arra rátesznek még egy olyan dróthálót, ami megakadályozza, hogy át lehessen mászni rajta. 

Katonák és rendőrök építik

A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a 175 kilométer hosszú biztonsági kerítést katonák és rendőrök építhetik meg, vagyis nem magántársaságok bevonásával valósítják meg, hanem állami forrásból, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével.

A honvédségnek és a rendőrségnek is van olyan csoportja, amelynek alapfeladata lehet a válságkezeléssel kapcsolatos munkákban való részvétel. A Magyar Honvédségnél ilyen alakulat a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred.

A szentesi katonák felkészültek terepszakaszok lezárására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, objektumok védelmi feltételeinek javítására és a menekültek kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában való részvételre.

A munka elvégzése rendőrségi részről alapvetően az ORFK Rendészeti Főigazgatósága alárendeltségében működő határrendészeti főosztály feladata lehet. Az ORFK-n nemzeti koordinációs központ is működik, amely napi 24 órában biztosítja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos koordinációs tevékenységet.