Még mindig él az a cég, amit falból alapítottak a falfúró ékszertolvajok

2015.06.24. 09:36

Filmbe illő ékszerlopást hajtottak végre 2012-ben Budapesten, a tettesek ellen most emeltek vádat. Akkor a karácsonyi ünnepek alatt úgy loptak el összesen 196,5 millió forintnyi ékszereket és karórákat egy ékszerboltból, hogy megbontották a bolt melletti üzlethelyiség falát és hátulról átfúrták a páncélszekrényt. Az üzlet tulajdonosa december 27-én szembesült azzal, hogy több mint 28 kilogramm aranyárut elloptak. A helyszínen maradt szétszóródva az ékszerek egy kis része, és a betörők a szerszámaikat is ott hagyták.

6-urania ekszerhaz-rabi-n7345942
Fotó: Police.hu

A nyomozók azt még a helyszínen megtudták, hogy az ékszerház mellett étteremnyitásra készült a nyírbéltelki, 58 éves F. László, aki decemberben kötött bérleti szerződést az üzlethelyiségre, kirakatára kitetette a „Nemsokára étterem nyílik” feliratot, majd fekete fólia takarásában megkezdték a belső tér átalakítását. Még karácsonykor is serényen dolgoztak.

Hiába volt gyanús a szomszéd, megtorpant a nyomozás

A falbontásos betörés felfedezése után a helyszíni szemlén végig ott volt az éttermet bérlő F. László is. Amikor kulccsal kinyitotta az ajtót, azt állította, valaki megbabrálta a zárat, mert nehezen nyílt. Ezt később a szakértő cáfolta.

Amikor tanúként arról kérdezték a rendőrök, hogy ki finanszírozta az éttermet, hiszen neki nem volt jövedelme, azt válaszolta, egy külföldi ismerőse, mást nem akart mondani.

Ezt felelte az a férfi is, aki az Uránia Étterem Kft.-t megalapította. Őt a rendőrök a börtönben hallgatták ki tanúként, mivel a betörés előtt rács mögé került. A nyomozók beszéltek a házban lakókkal is, akik két munkást láttak F. László mellett az étteremben dolgozni, nevüket nem tudták. Ahogy F. László sem, ami meglepően gyanússá tette őt. De nem csak ez, hanem az is, hogy a betörés után elállt az étteremnyitástól, az sem érdekelte, hogy elvész a bérleti díjként előre kifizetett hétszázezer forint.

Valaki köpött

Ennek ellenére a nyomozóknak nem sikerült felgöngyölítenie az ügyet, egészen addig, amíg valaki fel nem dobta őket. Ekkor derült ki, hogy a budapesti, 52 éves F. László agyalta ki az egészet, ő bízott meg egy strómant a cégalapítással, ő fizette ki az üzlethelyiség bérleti díját, majd felfogadta a fővárosi W. Sándort (41) és a szigetszentmiklósi K. Lászlót (35), hogy a karácsonyi ünnepnapok alatt bontsák ki a két üzlet közötti falat, vágják ki a páncélszekrény hátulját, és lopják el belőle az ékszereket.

3-urania ekszerhaz-rabi-n7346046
Fotó: Police.hu

A zsaruk 2014. február 17-én újra elrendelték a nyomozást, a négy férfi ellen különösen nagy értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az osztrák gengszter nyelve is megeredt

A TEK március 11-én lakása közelében elfogta a budapesti F. Lászlót. Házkutatást tartottak nála, és találtak egy kábeltévészámlát, amely egy másik fővárosi címre szólt. Amikor elmentek oda is, akkor kiderült, a budapesti F. László bérelte ki régi ismerősének, Franz L. (67) osztrák állampolgárnak, aki ellen körözést adtak ki az osztrák hatóságok. A házkutatás során négyszáz lőszert találtunk, valamint egy bécsi csomagmegőrző számláját. Az osztrák rendőrök egy lőfegyverre leltek a csomagmegőrző szekrényben. Az osztrák férfi kihallgatásán megerősítette, a budapesti F. László tervelte ki a falbontásos betörést, amelyben három férfi segített neki.

K. Lászlót 2014. március 12-én otthonából állították elő. Házi őrizetben volt, mert különösen nagy értékre, fegyveresen elkövetett rablással gyanúsították: társai 2013. november 5-én egy vietnami férfitól 200 millió forintnyi valutát raboltak el. W. Sándor március 13-án önként bement a rendőrségre. A nyírbéltelki F. László épp egy szigetszentmiklósi betörés miatt ült, április 9-ei szabadulásakor a kapuban várták a zsaruk. 

Most emeltek vádat ellenük. A falból alapított Uránia Étterem Kft. a cégadatok szerint a mai napig működik.