Szerb rendőrök segíthetik Magyarországra jutni a menekülteket

2015.06.30. 10:54 Módosítva: 2015.06.30. 10:59
2
Fotó: délmagyar.hu

A Délmagyar tudósítója látta, ahogy a Belgrádból Magyarkanizsára tartó, menekültekkel teli menetrend szerinti járat egyike a napokban nem állt be a főtéri megállóba, hanem 3 kilométerrel arrébb, a Tisza ártere mellett parkolt le, majd három szerb rendőr az ártérbe irányította a menekülteket.

A lap szerint minden reggel fél 10-kor érkezik a Lasta társaság belgrádi busza Magyarkanizsára, ami az elmúlt napokban az embercsempészek új útvonala lett Szabadka-Ásotthalom helyett. Azon a napon 20 perc késéssel érkezett, és akkor sem a megállóba állt be. Mint a Délmagyar írja,

azt láttuk: a Tisza ártere mellett várakozó járatról három rendőr szállt le, egyik a forgalmat lassította, miközben a másik kettő az ártérbe engedte a busszal érkező menekülteket. Miután mindenki elhagyta a járművet, a rendőrök – mint akik jól végezték dolgukat – visszaszálltak, és a busszal Magyarkanizsa felé indultak.

Az út szélén hagyott migránsok értetlenkedve fogadták a helyzetet, és arról érdeklődtek náluk, hogy hol van a város, hol lehet ételt venni. Azt mesélték a lap tudósítójának, hogy a szerb rendőrök annyit mondtak nekik, „sétáljanak a folyó mentén, és akkor eljutnak oda, ahová indultak” – feltehetően Magyarországra.

A lap egy másik esetről is ír, ami múlt csütörtökön történt. Akkor a szerb rendőrök Magyarkanizsa határában megállították a buszt, hosszan beszélgettek a sofőrrel, majd a járat 25 perces késéssel érkezett a Fő téri megállóba, de ott csak a szerbek szállhattak le róla. Mint írják,ezután

 a rendőri kísérettel ellátott jármű a horgosi elágazáshoz sietett, megállt a kukoricás mellett. A rendőr 15 embert hagyott az ártér mellett vezető úton.

A Délmagyarnak egy informátora azt mondta, hogy napok óta hallani lehetett arról, hogy kiűzik a településről a menekülteket, ennek lehet az az eredménye, hogy a migránsok kedvenc kávézója pénteken már teljesen üres volt.

A lap megkereste a szerb belügyminisztériumot, hogy megkérdezze, miért engedik az ártérbe a menekülteket a rendőrök, de kérdéseikre még nem kaptak választ.

Két hete az Index is járt a magyar határ közelében lévő Magyarkanizsán, hogy megtudja, mit szólnak a vajdasági magyarok a menekültáradathoz, és a magyar–szerb határra tervezett 4 méter magas kerítéshez. Riportunkat itt olvashatja el.