Kósa Lajos motorosbandája is beparkolt a sétálóutcába

2015.07.07. 16:19
Fideszes hecckampány volt a Ford Mustang-os jobbikos parkolásos vegzálása Kaposváron? – nyomoz a rendőrség. Takács Richárd szerint a városvezetés küldte rá a köztereseket, egy önkormányzat közeli újság pedig sajtóhadjárattal támogatta az akciót. Kósa Lajos is a díszburkolatra parkolt, de őt nem büntették.

Rendőrségi vizsgálat indult hivatali visszaélés gyanújával a Jobbik Somogy megyei önkormányzati képviselőjét, Takács Richárdot büntetni próbáló kaposvári közterületesek ellen.

Az Index információi Takács feljelentése nyomán a Somogy megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya kezdett nyomozni.

A képviselő szerint június 25-én két közterület-felügyelő be is vallotta neki, hogy a városvezetés utasítására kezdték vegzálni, annak ellenére, hogy Ford Mustangjára volt érvényes behajtási engedélye, hiszen évek óta a Fő utcában lakik, és munkahelye is ott van.

Takács azt állítja, hogy amikor a közteresek megpróbálták megbírságolni, felmutatta nekik az engedélyt, de ők azt mondták, kifejezett utasításba kapták, hogy tiltsák ki a Mustangot a Fő utcáról.

Takács az Indexnek megküldte a kaposvári önkormányzat városgondnokságától kapott határozatot is, amely bizonyítja, hogy az eset időpontjában és korábban volt behajtási engedélye. A városgondnokság levelében ugyanis az áll, hogy július 3-i hatállyal visszavonják az engedélyt az azzal való többszöri visszaélés miatt. Az önkormányzati cég szerint a közterületesek két eljárást is indítottak Takács ellen „szabálytalan díszburkolaton való tartózkodás miatt”.

Kósa ugyanott parkol

A Kapos-T kedden újabb cikket közölt a témában. Egy friss parkolási fotó szerint Kósa Lajos és motoros barátai Kaposvárra látogattak, és ők is a sétálóutcán parkoltak le motorjaikkal. A fideszes városvezetés azonban most nem küldött a bírságoló köztereseket. (Kattints a nagyobb képért!)

A jobbikos képviselő szerint a fideszes városvezetés az önkormányzathoz nagyon közelálló Kaposvármost.hu-n keresztül folytatta a hadjáratot. Ebben a helyi újságban jelentek meg azok a fotók, amelyeket aztán az országos média, többek között az Index is átvett. A Kaposvármost azt állította, olvasói fotók alapján figyeltek fel a sétálóutcában parkoló szürke-fekete sportautóra, amelyről kezdetben nem is tudták, ki a tulajdonosa. A lap azt állította, hogy Takácsnak nincs és nem is lehet olyan behajtási engedélye, amely várakozásra jogosítaná.

A képviselő szerint a belvárosnak azon a részén, ahol ő lakik, minden gépkocsival rendelkező lakástulajdonosnak van behatási engedélye. Ez hosszabb parkolásra nem jogosít fel, de Takács hátránya a többiekhez képest, hogy háza kapuja túl szűk ahhoz, hogy be tudjon állni az autóval. Az önkormányzat viszont korábbi ígéreteivel ellentétben nem készítette el azt a szervizutat, amely lehetővé tette volna, hogy másik irányból megközelítse az épületet. Ezért eddig el is tűrték, hogy az itt élők, sőt az itt működő cégek autói rövidebb ideig várakozzanak ezen a szakaszon.

Egy másik helyi újság, a Fidesszel kevésbé szimpatizáló Kapos-T szerint a sétálóutcán parkoló Jobbik-képviselő ügye bosszúhadjárat lehet a helyi focicsapatot üzemeltető Rákóczi Kft. körül kirobbant botránnyal. A város egykor jobb napokat látott NB I.-es futballcsapata ma több százmilliós adóssággal küzd, és lecsúszott a megyei bajnokságig. A focis cég miatt komoly rendőrségi nyomozás folyik, amelyet egy jobbikos feljelentés alapozott meg.

A kaposvári önkormányzat sajtósa, Szekeres Alán cikkünk megjelenése után azt mondta, május óta minden szabálytalankodó autós, köztük a behajtási engedéllyel visszaélők ellen is eljárást indítanak a közterületesek. Szekeres szerint az önkormányzat arról nem tehet, hogy Takács olyan házba költözött, ahol szűk a bejárati kapu, mint ahogy arról sem, hogy keskenyebb autó helyett egy széles sportkocsival jár. A szóvivő szerint nincs szó pártállás szerinti megkülönböztetésről, Kósa Lajost is meg kellett volna büntetnie a felügyeletnek, ha valóban odaállt a díszburkolatra.