Ezt bezzeg nem vizsgálja Lázár János

2015.07.15. 12:33
Közokirat-hamisítás miatt nyomoz rendőrség egy olyan ügyben, amelynek érintettje Stágel Bence, a KDNP volt országgyűlési képviselője, és egy, a kereszténydemokrata fiatalokhoz közel álló civil egyesület. Utóbbi pénzügyeit korábban a politikus kezelte. Az Öko Urbána Egyesületnél furcsa pénzmozgások voltak, amire Stágel nem akart magyarázatot adni az Indexnek, mert szerinte „piszlicsáré az egész ügy”.

Több alkalommal összesen közel félmillió forintot vett fel idén tavasszal az Öko Urbána Egyesület bankszámlájáról Stágel Bence. Az egyesület számlájára több mint 300 ezer forint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségtől (IKSZ) érkezett. Nem tudni, miért és milyen jogcímen utalt az Öko Urbánának a KDNP ifjúsági szervezete pénzt, ahogy azt sem, hogy mi lett az így felvett pénzek sorsa. A céginformációs rendszer szerint egyébként sem jegyzett tőkéje, sem éves nettó árbevétele nincs az egyesületnek.

Stágel Bence korábban az IKSZ elnöke volt, sőt, a civil szervezetek névjegyzéke szerint még most is ő a képviselőjük, tehát a mini-KDNP-nek is ő kezeli a pénzügyeit. 

Nem működött jogszerűen

Bár nem nagy összegekről van szó, az Öko Urbána amúgy sem egy nagy szervezet,  főleg állami pályázaton elnyert pénzekből gazdálkodik, így arányaiban félmillió forint is soknak számít esetükben. Ráadásul éppen a kormány volt az, amelyik tavaly nekiesett a civil szervezeteknek. Csakhogy amíg a Lázár János által támadott civil szervezetekről kiderült, jogszerűen működtek, az IKSZ-hez közel álló Öko Urbánáról ez már az Index birtokába került dokumentumok alapján nem mondható el. 

Az egyesület létrehozását még 2008-ban kezdeményezte Azbej Trisztán, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség korábbi alelnöke azzal a céllal, hogy „a városban élő fiatalokhoz közelebb hozza a környezetvédelmet.

Azbej amúgy is szeret szervezeteket gründolni, ő indította el például a Gyere Haza Alapítványt is, amelyik a külföldön élő magyar fiatalok hazacsábítását tűzte ki célul, de végül ő sem Magyarországon találta meg a számítását: jelenleg tudományos és technológiai attaséként dolgozik a tel-avivi magyar nagykövetségen. 

De nemcsak Azbej él jelenleg Izraelben, hanem az a Kádár József is, aki az Öko Urbána elnöke volt még akkor, amikor Stágel – az egyesület bankkártyájával – a pénzeket felvette. Úgy tudjuk, leginkább Kádárt lepte meg, hogy az IKSZ pénzeket utalgatott az Öko Urbánának, a két szervezetnek ugyanis papíron semmi köze egymáshoz, attól a nem mellékes ténytől eltekintve, hogy az egyesület tele van „ikszesekkel”.

Ismeretlen tettesek

Az Öko Urbánánál mégsem a félmilliós pénzfelvétel miatt, hanem egy rendőrségi feljelentés miatt áll a bál. A feljelentést Kádár József tette, és mint azt a rendőrségtől megtudtuk, az V. kerületi kapitányság nyomoz is az ügyben, közokirat-hamisítás miatt, ismeretlen tettes ellen.

A közokirat-hamisítás előzménye, hogy Stágel és Azbej nyomására április 14-én Kádár József Tel-Avivban aláírt egy nyilatkozatot, amelyben lemondott az elnöki tisztségéről. Kádár ugyan aláírta a lemondását, de tanúk nélkül, Stágeléktől pedig azt kérte, hogy azt „csak indokolt esetben és komoly politikai fenyegetettség esetén érvényesítsék”. Ennek ellenére Stágel még aznap, Kádár tudta nélkül hívott össze egy közgyűlést április 25-re, időközben pedig tanúkkal is aláíratták Kádár lemondását. Az egyik tanú, aki a lemondónyilatkozatot aláírta, ráadásul pont Azbej volt. Pár nappal később a közgyűlésen pedig elfogadták Kádár lemondását, és kinevezték az új elnököt, Pálfalvi Milánt, aki amúgy jelenleg az IKSZ egyik alelnöke is.

Kérdés, hogy pontosan kik voltak jelen a közgyűlésen, mivel két jegyzőkönyvet is leadtak az eseményről. Az egyiket április 26-án, a másikat május 16-án, ám mindkettőnél mások vannak feltüntetve mint megjelent tagok és tanúk. Hogy pontosan mi történt, és ki írt alá, ki helyett, a rendőrség dolga lesz kideríteni.

A képre kattintva a teljes dokumentumot megnézhetik
A képre kattintva a teljes dokumentumot megnézhetik

Stágel Bencétől szerettük volna megtudni, miért és milyen jogcímen utalt az IKSZ pénzt az egyesületnek, és mire ment el az a pénz, amit ő a szervezet bankszámlájáról felvett, de ő nem akart nyilatkozni, mondván, „ez egy piszlicsáré ügy”. 

A jogász végzettségű Stágel korábban a KDNP országgyűlési képviselője volt, akkor lett a frakció tagja, amikor 2010 őszén Schmitt Pált államfővé választották, és megüresedett a helye. Stágel volt az egyik benyújtója annak a törvényjavaslatnak, ami után elindult az utcaátnevezési láz. Politikusként a melegházasság ellen is szót emelt.

2013 nyarán mondott le a képviselői munkájáról családi okokra hivatkozva. Ennél többet nem lehetett tudni arról, miért hagyta ott a képviselői munkát. Amikor erről faggattuk Stágel ismerőseit, elmondták: azóta is mindenki csak találgatja az okokat. 

Jelenleg a főpolgármester-helyettesi hivatalban Szalay-Bobrovniczky Alexandra egyik jogi szakreferense, de a Gyere Haza kezdeményezésben is részt vett, mások mellett ő tárgyalt az oktatási államtitkárral a külföldön szerzett diploma kedvezményes honosításáról.

Az Öko Urbána egyébként meglepően jól fekszik az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, ahonnan vissza nem térítendő támogatásokat kaptak különböző pályázatokon a Nemzeti Együttműködési Alapból. 

2013-ban 1,2 millió forintot utaltak nekik egy A38-as konferencia megszervezésére, amely eseményen a résztvevők „a Duna múltjáról, jelenéről és jövőjéről” beszélgettek. Kár, hogy ezen az eseményen kívül nem nagyon látni, hogy milyen projektjeik voltak. Annak ellenére, hogy ugyanezen a pályázaton 2014-ben egymillió forintot is nyertek. Ez utóbbi projekt „Fenntartható kerület” címmel futott, de nem tudni, mekkora sikerrel, ugyanis az egyesület nem adta le róla a kötelező beszámolót. A pályázati anyagukból csak annyi derül ki, hogy Zuglóban akarták megvalósítani, és 110 ezer embert akartak elérni vele  ehhez képest a projektnek semmi nyoma.

Persze összességében az Öko Urbána sem túl ismert, tevékenységükről szinte semmit nem találni. Igaz, az Örökségközösség Alapítvány két Facebook-posztjában is megemlíti az egyesületet. Persze ez sem véletlen, ugyanis az utóbbi alapítványt Azbej Trisztán felesége alapította, a szervezet elnöke pedig Hurták Gabriella, aki maga is tag az Öko Urbánában, és azon a közgyűlésen is ott volt (legalábbis papíron), ahol jóváhagyták Kádár lemondását.

Az Örökségközösség és az Öko Urbána között több személyi átfedés is van, de nem csak ez a közös bennük: az Örökségközösség tevékenységének ugyanúgy nincs túl sok nyoma, az alapítványnak csak egy Facebook-oldala van, de azon is hónapokkal ezelőtti a legutóbbi bejegyzés. Ezért is meglepő, hogy a Normafa-beruházás kapcsán Pokorni Zoltán fideszes polgármester fogadta a szervezet képviselőit, mint olyan civileket, akikkel az önkormányzat a jövőben együtt kíván majd működni.

(A Transparency International Magyarország Alapítvány és a Független Médiaközpont közös oknyomozó újságírói mentorprogramjának első cikke.
Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union. )