A pedagógusnak külsejével is ki kell fejezni hivatása rangját

2015.08.06. 22:14
Új etikai kódexet készít a Nemzeti Pedagógus Kar a tanárok számára: a pedagógus mindig és mindenhol mutasson példát, mert viselkedése a kollégáit is minősíti. Egy tanárnak külsejével is rangot kell sugároznia.

A Nemzeti Pedagógus Kart 2013-ban hozta létre a kormány. Az új szervezetnek automatikusan tagja lett minden állami, tehát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által foglalkoztatott tanár. Az ország nagyjából 150 ezer pedagógusának lényegében kötelező volt belépni a karba.

Már a szervezet létrehozásakor kimondott cél volt, hogy a kar új etikai kódexet készítsen a tanárok számára.

A készülő kódexben szereplő elvárásokról az RTL Klub Híradója számolt be.

A Nemzeti Pedagógus Kar víziója szerint a tanár teljes személyiségét áthatja hívatása, mindig és mindenhol példát mutat, mert viselkedése a kollégáit is minősíti, ezért az etikai normákat mindenütt és mindenkor irányadónak tekinti magára nézve.

A szöveg szerint egy jó pedagógus „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását”, vagy ha ez nem sikerül, azonnal segítséget kér, és külső megjelenésével, tehát ruházatával is kifejezi hivatása rangját.

Az RTL megszólaltatta Horváth Pétert, a kar elnökét, aki azt mondta, a kódexszel azt akarják elérni, hogy a tanárok jó példát mutassanak a diákoknak, de ha valaki vét az egyes pontok ellen, attól még nem rúgnak ki senkit.

Az egyik tanári szakszervezet szerint viszont nehezen értelmezhető a külső megjelenésre vonatkozó normajavaslat. Azt azonban leszögezte a szakszervezeti vezető, hogy nem lehet előírni dresszkódot a tanárok számára, és nem lehet elvárni például, hogy kánikulában is nyakig begombolva tartson órát a gyereknek.