Az államtitkár segítségét kéri a fekete ruhás ápolónő

2015.08.11. 12:14
Zombor Gábor egészségügyi államtitkárhoz fordult segítségért Sándor Mária, a fekete ruhában tiltakozó ápolónő, aki ellen etikai eljárást indított az egészségügyi kamara. Az ápolónő akár a munkáját is elveszítheti.

Hétfőn derült ki, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara etikai eljárást indított Sándor Mária, a fekete ruhában tiltakozó ápolónő ellen. A nyilatkozataival ugyanis a kamara elnökének gyanúja szerint "többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait".

Az ápolónő megdöbbent a dolgon, és szerinte azért indult az eljárás, mert így példát lehet statuálni, hogy jár az, aki szembefordul a rendszerrel. Sándor Mária az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, korábban Zombor Gábor egészségügyi államtitkár felajánlotta számára, hogyha bármilyen sérelem éri a felszólalásai miatt, megvédi őt. Zombor ugyanis korábban az egészségügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokon megköszönte Sándor Máriának a kiállását.

Az ápolónő azt mondta, az eljárás megindításáról szóló értesítés kézhezvétele után meg is tették Zombor Gábor felé a szükséges lépéseket, hogy segítségét igénybe vegyék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az etikai vizsgálat megindítására nem kívánt reagálni az Indexnek, de annyit jeleztek, hogy az eljárást nem Balog Zoltán miniszter, hanem Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke indította. (Hétfőn félreérthető volt, ki indította az eljárást, a DK például közleményében a minisztert vonta felelősségre emiatt.)

Szabó Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének jogásza, aki az ügyben az ápolónő segíti, azt mondta, elég széles skálán mozog az etikai vizsgálat nyomán kiszabható büntetések sora: megrovás, figyelmeztetés, a kamarai tagság időleges felfüggesztése, vagy legsúlyosabb esetben akár a kamarából történő kizárás is elképzelhető. Ez a kötelező tagság miatt egyet jelent az ápolónő hivatásának megszűnésével.