Gulyás: Aki a kerítés szerb oldalán üldögél, azzal nincs dolgunk

2015.08.12. 13:59 Módosítva: 2015.08.12. 15:19

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese tartott sajtótájékoztatót bevándorlás témában. Gulyás szerint a legnagyobb probléma, hogy nem látszik, hogyan lehetne megállítani a jelenlegi menekülttendenciákat, az uniós szabályozások pedig inkább gátolják ennek kezelését. 

2010 után például a menekültstátuszért járulóknak csak kevés százalékát lehetett őrizetbe venni, uniós kényszer miatt. Ennek az eredménye az a hatalmas növekedés, ami 2013-ban végbement: évről évre szinte duplázódott a kérelmezők száma.

A legfrissebb adatokból azt látni, hogy a nyomás nem csökken 118690 jogellenes határátlépési kísérlet történt idén, ennek 99%-a a szerb-magyar határon történt, ez is indokolja a technikai határzár kiépítését. Azt reméli a kormány, hogy ezzel elejét vehetik, hogy Magyarország lehetetlen helyzetbe kerüljön. A menekültek 90%-a 10 napon belül elhagyja az országot, a dublini egyezmény miatt pedig bármikor visszaküldhetők Magyarországra, mivel itt lépték át a határt, mondta Gulyás.

Gulyás szerint a kormány méltányolja a civil szervezetek segítségét, de a magyar állam feladata az, hogy a lehető leghamarabb megakadályozza az illegális határátlépéseket.

Újságírói kérdésre Gulyás a mártonfai, tervezett menekülttábor ellen tiltakozók kapcsán elmondta, hogy a tábor zárttá tételét támogatnák, de nem lehet az uniós törvények miatt, a döntés azonban már megszületett, ideiglenes tábor lesz ott, ezen a kormány nem tervez változtatni.

A kérdésre, hogy készült-e hatástanulmány arról, hogy az igazságszolgáltatás bírni fogja-e azt, hogy ha a határzár megrongálását bűncselekménnyé nyilvánítanák, Gulyás azt mondta, nem fog plusz terhet jelenteni.

A kérdésre, hogy a kerítés túloldalán, de már magyar oldalon üldögélők jogi státusza milyen, van-e szándék arra, hogy kidolgozzák, mit kell tenni velük, Gulyás úgy válaszolt: aki nem jön át a határzáron, azzal nincs dolga Magyarországnak.

Arra a kérdésre pedig, hogy nem gondoltak-e arra, hogy szigorítanak a nemzetközi vonatjegy vásárláson, mivel most menekülteknek ad ki nemzetközi jegyet a MÁV, miközben egyértelmű, hogy le fogják ezeket az embereket szállítani a határon, Gulyás azt mondta: a MÁV-nak saját szabályrendszere van, ha a MÁV átgondolja, mit tud változtatni, az jó, a kormány nem tud mit csinálni.

Lázár: Szükség van a kettős határzárra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre közölte, hogy a magyar-szerb határ teljes szakaszán szükség van szerinte a kettős határzárra: a Gyodára (gyorstelepítű drótakadályra) és a három méter magas kerítésre is. Annak ellenére, hogy eddig kevésszer vágták át a kerítést, és csak ideiglenesen (vagyis korábbi közlés szerint a menekülthullám végéig) van szükség rájuk. Mint mondta, Csongrád megyei országgyűlési képviselőként ezt fogja kérni a kormánytól.

Lázár János szerint a kormány augusztus 18-án tárgyalja meg a kormány a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter kerítésről készült jelentését. Mint mondta, Orbán Viktor kérte, hogy a lakossággal, a civilekkel és az önkormányzatokkal is folyamatosan egyeztessen a belügyminiszter.

Lázár elmondta, hogy a tervek szerint az ideiglenes menekülttáborokat az érintett lakott településeken kívül állítják fel. Például egy elhagyott lőtéren, ami több kilométerre van a lakosoktól. Ennek ellentmondani látszik, hogy a Kiskunhalasra tervezett menekülttábor pedig az egykori szovjet tüzérlaktanyában lesz, amely ugyan a város szélén van, de lakott területen, egy Tesco közelében.