Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Luxus ünnepséggel zárták a roma esélyegyenlőségi projektet

2015.08.13. 07:07
Felső kategóriás rendezvénnyel ünnepelte meg a Türr István Képző és Kutató Intézet a roma nők foglalkoztatását segítő uniós projektje lezárását. Az intézmény 10 millió forintot költött el a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott fogadásra.

Bár nehéz helyzetben élő roma nők segítésével foglalkozó projektről volt szó, mégsem fogta vissza a rongyrázást a programot menedzselő állami intézmény.

A Nő az esély programot uniós forrásokból finanszírozták, és azzal a céllal indították, hogy segítsék ezer roma nő szakmai képesítésének megszerzését a szociális és a gyermekjóléti szakmákban, valamint hogy támogassák a munkaerő-piaci elhelyezkedésüket. A projekt gazdája eredetileg az Országos Roma Önkormányzat volt, amellyel együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) is besegített a munkában.

Vélhetően úgy gondolták, hogy egy ilyen nagyszabású, összességében 1,5 milliárd forintos programhoz nagyszabású és drága eredménybemutató rendezvény dukál.

A zárórendezvényre a Türr István Képző és Kutató Intézet írt ki közbeszerzést, amelyen a „projekt szellemiségéhez illeszkedő, pozitív üzenetet hordozó felső kategóriás helyszín” biztosítását írták elő a pályázóknak, és 10 milliós keretet adtak a szervezésre. A győztes cég végül 9 935 000 forintos ajánlatával győzött.

Az ünnepséget áprilisban az MTA épületének Dísztermében tartották. Felszólalt Czövek Éva, a TKKI főigazgatója, Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának azóta államtitkárrá előléptetett EU-fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkára.

A megünnepelt projekt egyéb költségeiről az LMP épp a napokban tartott sajtótájékoztatót. Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szóvivője szerint „messziről bűzlik” a Nő az esély program megvalósítása. Az ORÖ és a TKKI az 1,5 milliárd forintos programban fejenként egymillió forintért képezte a résztvevőket, miközben a képzési piacon ezek a tanfolyamok 50-60 ezer forintért is érhetőek.

Az ellenzéki politikus szerint a baj az, hogy pénzt végül nem a romákra költötték, hanem az egyéb projektköltségek emelték meg a képzések fejenkénti átlagárát. Hadházi szerint a rendezvényszervezésre költött 25 millió, a projektvezetők érzékenyítő tréningjeire kiadott 10 millió, valamint a projekt menedzselésre szánt 100 millió forintos keret jelentett komoly pluszköltséget.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.