Eltűnt egy szír fiú Magyarországon

2015.08.14. 15:33
Ő egy erdőben bujkált, amíg a bátyját elfogták. A testvére hiába szólt, hogy a tizenhároméves öccse is a közelben van, ezt a rendőrök nem értették, és elvitték egyedül. A fiút azóta látták Szegeden és Cegléden is. Információink szerint a rendőrség nem különösebben foglalkozik az üggyel.

Augusztus 4-én, a röszkei F73-as határkőhöz közeli úton a rendőrség őrizetbe vett egy húszéves szír fiút, aki a testvérével együtt menekült el Szíriából. A testvérpár egyedül utazott Magyarországig, nem voltak kísérőik. Ezért, amikor a báty visszament az útra ellenőrizni a helyzetet, megkérte a testévérét, hogy maradjon a bozótban. Az öccse akkor sem jött elő, amikor az idősebb fiút igazoltatták és őrizetbe vették a rendőrök.

Hiába szólt, hogy a testvére az erdőben van, a rendőrök nem értettek, hogy mit akar mondani. Ekkor beszéltek egymással utoljára. Azóta a 13 éves gyereket kétszer látták: augusztus 6-án napközben Szegeden, majd este a ceglédi vasútállomáson.

Léderer András, menekülteken segítő önkéntes jelentette az esetet a rendőröknek hétfőn, amikor tudomására jutott a történet. Kedden még további részleteket derített ki, ezeket a rendőrség emailen kérte. Azóta semmilyen előrelépés nem történt Léderer tudomása szerint.

Az önkéntes úgy tudja, hogy a rendőrök nem kérték be a pályaudvarok kameraképeit, a gyereket nem kezdték el keresni.

Azt is közölte, hogy a báty telefonja nála van, de elromlott, pedig a 13 éves fiú erre még küldött egy üzenetet a Whatsappon keresztül. A mobilt át akarta adni a rendőrségnek, hátha a laborban tudnak vele valamit kezdeni, de nem vették át tőle.

Az idősebbik testvér jelenleg egy menekülttáborban van. Itt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak többször jelezte, hogy elveszett a testvére, de senki sem foglalkozott az ügyével. Léderer is csak annyit tehetett, hogy bejelentette az esetet a rendőrségen és kiplakátoltatta az eltűnt fiú képét a pályaudvarokon.

A menekülttábor tolmácsa együtt érez a fiúval: segített neki kérvényezni, hogy kimenőt kapjon a táborból és segíthesse a rendőrség munkáját. Léderertől telefont is kapott a testvérét kereső fiú, hogy tudjanak kommunikálni.

Megkeresésünkre a rendőrség annyit közölt, hogy „a budapesti rendőr-főkapitányság XII. kerületi rendőrkapitánysága az eltűnés kapcsán körözést rendelt el. A kerületi rendőrkapitányság nyomozói felvették a kapcsolatot a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság, valamint a Pest megyei rendőr-főkapitányság munkatársaival a fiú mielőbbi megtalálása érdekében".