Balhé és pánik a Deák téren

2015.09.04. 00:27 Módosítva: 2015.09.04. 02:16
A Dob utcában vonuló ultrák kezdtek randalírozni csütörtök éjjel. 120 ember balhézott, a Deák térről menekültek az emberek a hanggránátok elől. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, 17 embert tartóztattak le. A több száz fős csapat előtte a Városligetben gyakorlatozott.

Először egy, majd sorozatban több lövésnek hangzó durranás is elhangzott csütörtök éjfél körül a Deák téren.

Pánik az Erzsébet téren

A térről a környékbeli szórakozóhelyekről azonnal menekülni kezdtek az emberek, majd további robbanásokat is lehetett hallani. 

Olvasónk, Földvári Luca a vonulás pillanataiban készített videót az ultrákról a belvárosban, az Erzsébet téri Fröccsterasznál.

Magyar fociultrák vonulása a belvárosban (Földvári Luca felvétele)

Először azt hittük, hogy valaki pezsgőt bontott, aztán berohantak ilyen fekete dzsekis emberek, úgy hangzott, hogy további lövések dördültek, és kitört pánik, mindenki futott amerre bírt, én még ilyet nem láttam

– mondta egy, a helyszínen lévő kollégánk.

„Kiürült az egész Deák tér és az Akvárium, azóta is lövésszerű durranásokat lehetett hallani.  Három irányból láttunk rendőröket szaladni, de ők is állandóan hátranéztek, bevárták egymást, és nem tudták elmondani, hogy merre biztonságos menekülni.”

A forgalmat lezárták a környéken. Az Astoriánál és a környékbeli utcákban is tucatnyi rendőrautó állt, egyesek hátracsavart kezű, épp elfogott emberekről is beszámoltak. Egyikükről itt egy kép:

Fotó: Szabó Zoltán / Index

„Azt mondják, hogy fekete ruhás kopaszok megtámadtak egy rendőrautót is, a villamosmegállóban a Deákon. És egy embert biztosan elkaptak közülük, aki itt ül most már nyugiban, megkötözve” – mondta még Máté, aki szintén látott mellékutcába egyenként beszaladó kopaszokat, akik miután látták, hogy nincs ott rendőr, újra összeverődve próbáltak kislisszolni a központból.

Korábban facebookos megosztásaik szerint fociultrák vonulgattak a városban, az oldaluk egyik kommentelője szerint épp arra a környékre érkeztek éjfél előtt nem sokkal.

Az esetről érkező olvasói beszámolókban az a közös, hogy mindenki szerint magyarok balhéznak. A Kettős Mérce blog szerint a fociultrák nekirohantak a rendőrök sorfalának a Madách téren, és közben petárdákat is dobáltak.

Fotó: Szabó Zoltán / Index

Kollégánk a helyszínen annyit tudott meg az eseménysort végignézőktől, hogy szerintük magyar ultrák találkoztak románokkal az Erzsébet téren, összevesztek hamar, aztán eldördült pár lövés is, feltehetően gázpisztolyból. Pénteken játsszák ugyanis a magyar–román Eb-selejtezőt, ami ezúttal nem zárt kapus, így elvileg már érkezhettek román drukkerek Budapestre.

Az Erzsébet tér Andrássy felőli végénél halmokban áll a széttört üveg, ezzel dobálhatták egymást a vitában lévő felek, és a rendőrök valamiért egy motort is körbeállnak – tudósított még Szabózé riporter.

Egy másik olvasónk szerint viszont „először a Madách téren találkoztak a rend őrei és a foci szerelmesei". Itt a jelentős túlerőben lévő ultrák megtámadtak egy kis csapat rendőrt, és csak ezután vonultak az Erzsébet térre. 

„Az Akvárium teraszán ültünk, az első lövésnél vagy petárdánál még viccelődtünk is, hogy valami ilyesmi lehet, amikor baj kezdődik, de a második-harmadiknál mar mindenki rohant lefele, mi is" – írta egy másik olvasónk a társaságáról. Amikor előbújva rögtön megláttak egy összetört rendőrautót, még inkább megrémültek. „Először azt hittük, terrortámadás, nagyon ijesztő volt."

IMG 1125
Rendőrautó betört szélvédővel, a rendőrök és fociultrák belvárosi összecsapása után (Fotó: Olvasónk, B. István)

Másik olvasónk pedig arról számolt be, hogy a Jókai tértől Budaörs felé rengeteg rendőr igazoltat mindenkit, elég sűrűn felállított ellenőrző pontokon. Ő egyébként az Andrássy úton és a Deákon nem kopaszokat látott tenyerelni a rendőrautókon, hanem 190 körüli, hajjal megfelelően ellátott, szakállas formákat. A BAH-csomópontnál fegyveren tartott kézzel nyittatták ki a csomagtartókat, a gazdagréti lehajtó után pedig egy E osztályos Mercedesből pakoltak ki megbilincselve embereket a rendőrök.  

17 embert állítottak elő

A Deák tér környékét több száz rendőr fésülte át egy óra körül, akik a civillé változó és menekülő ultrákat fogdosták össze. A rendőrség hajnali közlése szerint összesen 100-120 ultra garázdálkodott, és hanggránátokkal idézték elő azt a hangot, amit mindenki robbantásnak vélt. A csoport tagjai közül többen a kiérkező rendőri egységek felé utcai szemetesedényeket, a kiülős helyekről ellopott székeket, italosüvegeket dobáltak, több rendőrautóban anyagi kárt okoztak. De az MTI tudósítója azt is látta, hogy parkoló autók szélvédőjét törték be, és kiszúrták a gumikat. 

A randalírozók közül a rendőrök tizenhat személyt garázdaság elkövetése miatt állítottak elő, egy személyt pedig azért, mert egy intézkedő rendőrt is fellökött. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője a TV2 Tények Reggel műsorában azt is elmondta, hogy egy rendőr is könnyebben megsérült.

Kísérteties gyakorlatozás a Városligetben

Munkatársunk szemtanúja volt annak, hogy csütörtök este 9-től a Városligetben gyülekeztek többnyire fekete pólókban, kapucnis pulóverekben kopasz férfiak. A Műcsarnok mögött 11 körül már legalább 200-an, 300-an álldogáltak, kisebb csoportok bejöttek a Kertembe inni és tanácskozni.

Nagyon szürreális látványt nyújtottak.

Csendben voltak, de valaki nagyon szervezetten irányította a társaságot, úgy tűnt, mintha gyakorlatoznának. Nagy lendülettel előrenyomultak, aztán megálltak, visszamentek. Látszott, hogy készülnek valamire, de órákig nem történt semmi, csak a manőverezést gyakorolták.

Ha arra járt és fotózott valami érdekeset, netán megtudott valamilyen részletet, írjon bátran az ugyelet@mail.index.hu-ra!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport