Zúzódásokat sem tudnak ellátni a tököli rabkórházban

DEGER20040901009 (1)
2015.09.15. 06:24

Alapjogok sérülhetnek a tököli rabkórházban uralkodó állapotok miatt - írja a Magyar Nemzet Székely László ombudsman jelentésére hivatkozva.

A még tavasszal tartott ellenőrzés most nyilvánosságra hozott jelentése szerint túlzsúfolt kórtermek, fáradt személyzet, állandósult szakemberhiány, valamint lesújtó higiéniás körülmények jellemzik a tököli rabkórházat.

A Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában lázat, testsúlyt, vérnyomást néha hetekig nem mérnek. A szakemberhiány miatt még az egyszerűbb töréseket, zúzódásokat is külső egészségügyi intézményekben kell ellátni. 

Az ombudsman szerint az intézményi létszám sem elegendő a feladatok megfelelő ellátásához, a végrehajtó állomány tagjainál a börtönstressz tüneteit észlelték.

Székely Zoltán az állapotok javítása érdekében felkérte a kormányt, hogy biztosítsa a tököli rabkórház bővítésének és korszerűsítésének pénzügyi feltételeit. A Büntetés-végrehajtás országos parancsnokától a többi között azt kérte, hogy intézkedjen a biztonsági osztály felügyelői létszámának növelése érdekében.