Tudja, milyen nap lesz november 15-e?

2015.09.28. 19:32
A Magyar Szórvány Napja.

Már amennyiben az Országgyűlés rábólint a fideszes Németh Zsolt, Pánczél Károly és Potápi Árpád János, valamint a KDNP-s Semjén Zsolt hétfőn benyújtott javaslatára.

A négy képviselő szerint az ötlet a Kárpát-medencei magyar Képviselők Fórumán született meg, és azért november 15-ére esne, mert akkor született (1580-ban) Erdély aranykorának legnagyobb fejedelme, Bethlen Gábor. Mint írják, az erdélyi magyarság már négy éve ünnepli ezen a napon a szórvány napját. És hogy miért lenne erre szükség?

A szórvány magyarság sajátos helyzete miatt különleges támogatási módszereket kíván meg, a határon túli tömbmagyarság szempontjaitól eltér őket. A magyar szórvány napja kiemeli ezeket – az olykor háttérbe szoruló – közösségeket, és kell ő figyelmet fordít a problémáikra. Ez a sajátos periférikus és a határon túli közösségeken belül is hátrányo s helyzet indokolja, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja mellett, annak szellemében és céljai t kiteljesítve magyar szórványainknak egy külön napot és kiemelt figyelmet szenteljünk

- olvasható a javaslatban.