Sukoró: 4 év börtönt kapott az MNV volt vezérigazgatója

2015.09.30. 10:44 Módosítva: 2015.09.30. 12:44

A Szolnoki Törvényszék Sukoró-ügyben hozott első fokú döntésében:

  • négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját
  • 3 év 6 hónap börtönre ítélte Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját
  • V. Bálint ügyvédet pénzbüntetésre ítélte
  • viszont Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentette.

Az MNV volt vezérigazgatóját és értékesítési igazgatóját bűnösnek találták különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete bűntettében, utóbbit mint bűnsegédet ítélték el. Továbbá Tátrait és Császyt is eltiltották négy évre a közügyek gyakorlásától.

Az ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítással vádolták és ítélték 600 ezer forintos pénzbüntetésre. A törvényszék azonban nem találta bűnösnek hűtlen kezelés kísérlete miatt Markó Andreát és az értékbecslőt sem.

A per a Fejér megyei Sukoró község melletti területen tervezett King’s City kaszinóberuházás kapcsán indult. A vád szerint 1 milliárd 294,6 millió forint vagyoni kár érte volna a magyar államot, ha a telekcsere megtörténik. Az ügyészség szerint a magyar állam Joav Blum albertirsai és pilisi gyümölcsöseit túlárazottan vásárolta meg, míg a King's City beruházásnak helyet adó mintegy 80 hektár sukorói földet áron alul adta el neki. Az üggyel kapcsolatban 2009-ben indult nyomozás, a Fővárosi Ítélőtábla két évvel később semmisnek mondta ki a szerződést. Tátrait és Császyt 2010-ben három hónapra előzetes letartóztatásba helyezték.

A vádlottak védői felmentést kértek és a bűncselekmény hiányára hivatkoztak, mivel szerintük nem érte kár az államot. Tátrai ügyvédje például azt mondta védőbeszédében, hogy a 2002 és 2009 között Magyarországon kormányzati tisztséget betöltők közül bárki más ülhetne a vádlottak padján. Szerinte ugyanis az volt az ügy lényege, hogy rá lehessen sütni az akkori baloldali politikai erőkre a korrupció bélyegét.

Az ügyész az ötödrendű vádlottra, V. Bálintra vonatkozó ítéletet tudomásul vette, a többi vádlott esetében azonban súlyosbításért fellebbezett, így a per másodfokon folytatódik.