Megrázó röszkei kép nyerte az idei cseh sajtófotót

001 PhotographoftheYear 1 JanZatorsky CPP2015 359 AS 1I (1)
2015.10.14. 14:46

Jan Zátorský nyerte a 2015-ös csehországi sajtófotó pályázat nagydíját ezzel a röszkei fotóval, ami a határzárat követő nap legdurvább pillanatát foglalja össze egy képben. Egymásba gubancolódott menekültek dőlnek a földre, miután a magyar rendőrség megállította a határon áttörők rohamát. Ha közelről megnézik az arcokat, a kétségbeesett tömegben láthatunk egy nőt, egy kisfiút és több riportert is. A rakás legaljára került férfiak levegőért kapkodnak, miközben a képet készítő fotós mellett álló társaik próbálják kirántani őket a tömegből.

Szeptember 16-án óriási volt a káosz a röszkei határátkelőnél. Közel ezer menekült torlódott fel a határ szerb oldalán, miután életbe lépett magyar oldalon határzár, így nem jöhetett több menekült az országba Szerbia felől. Délután a kerítés mentén összegyűlt tömeg tüntetni kezdett, majd néhány hangadó vezetésével többen áttörték a kaput a kisebb határátkelőnél. Ekkor készült ez a fotó is.

A magyar rendőrök, köztük a TEK különleges egységei (a képen hátul) vízágyút és könnygázt is bevetettek, hogy visszaszorítsák a menekültek rohamát, a menekültek válaszul törmelékkel dobálták őket, égő ruhákkal és gumiabroncsokkal barikádozták el a kerítés előtti teret. Az összecsapás nem tartott sokáig, a nap végére a szerb hatóságok szerint nagyjából háromszáz menekült (köztük harminc gyerek) szenvedett könnyebb sérüléseket, magyar oldalról pedig 20 sérült rendőrről szóltak az első hírek. Estére a megrongált kerítést és a kordonokat helyreállították a magyar hatóságok.

Néhány hét távlatából ez a nap tűnik a hónapok óta húzódó menekültválság legdrámaibb napjának, a röszkei határt ért támadás mindennél erősebben irányította rá a nemzetközi figyelmet Magyarország lépéseire, és az európai menekültválság kezelésének ellentmondásos pontjaira.

A csehországi sajtófotósok fotópályázatát idén 21. alkalommal hirdették meg, 278 fotós nevezett több mint 3700 képpel és 52 videóval. A győztes fotókat a pályázat honlapján, a  www.czechpressphoto.cz oldalon tekinthetik meg.