Megúszták a gyöngytyúkok Semjén egyletét

2015.10.28. 10:54

Hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben a földművelésügyi miniszternek az a vadászati témájú, elsősorban a vadászati idényekről szóló rendelete, amelynek az eredeti terv szerint része lett volna a gyöngytyúkok vadászhatóvá tétele is. A minisztérium július elején hozta nyilvánosságra a kormány honlapján a rendelet tervezetét. Ebben még az szerepelt, hogy a fácán vadászati idényében a vadászati hatóság kérelemre engedélyezheti a gyöngytyúk (Numida meleagris) „vadászati célú kihelyezését, illetve hasznosítását”.

A minisztérium a nyáron közölte, hogy a vadászatra jogosultak fogalmazták meg a gyöngytyúk vadásztatásának igényét. A Semjén Zsolt elnökölte Országos Magyar Vadászati Védegylet szerint a drága pénzen kinevelt fácánokat lehet védeni a vadászterületre kitett gyöngytyúkokkal, mert érces hangjukkal riasztanak, ha ragadozót látnak. Ha pedig már kinevelik őket, nem lenne jó, ha kárba vesznének. A tervezet a vadászok egy részét is meglepte, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pedig ellenezte azt.

Arra lehetett számítani, hogy a rendeletet még a nyár utolsó napjaiban kihirdetik, mert a tervezetben az szerepelt, hogy szeptember elsején már hatályba is lépne. Nem jelent meg mégsem sem augusztusban, sem szeptemberben, sem októberben, egészen mostanáig.

A hétfőn kihirdetett változatból a gyöngytyúkokra vonatkozó rész teljesen kimaradt. Ami azt jelenti, hogy nem lehet vadászni rájuk.