Tarlós bekeményít, ha a BKV-ról van szó

2015.10.30. 17:14

"Bizonyosan megszületik idén a megállapodás a kormánnyal a BKV finanszírozásáról", mondta Tarlós. Ezt a mondatot akár úgy is érthetjük, hogy bízik a megállapodásban a főpolgármester, de hogy tényleg lesz-e megegyezés, azt nem tudni.

Számára nem megnyugtató, hogy az állami költségvetésből 24 milliárd forintot ígértek, de ez még nem érkezett meg, ezért a fővárosnak 13 milliárdot kölcsön kellett adni a BKV-nak. Egy fenyegetést azért biztos, ami biztos, belengetett:

ha nem lesz idén megállapodás, jövőre járatritkítások jönnek.

Tarlós ejtett néhány megnyugtatónak szánt mondatot 3-as metróról is, kérdés, hogy ezek nem aggasztóak-e inkább:

  • A metró infrastruktúrája a tervezett élettartamát ugyan meghaladta, de a beavatkozások növelésével sikerült csökkenteni a műszaki kockázatot és a meghibásodások számát.
  • Ha a biztonságos üzem nem lenne fenntartható, a vonal részleges vagy teljes leállítására a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtesszük, erről pedig a sajtót és az utasokat értesítjük

De arról is beszélt, hogy 24 órás felügyelet alatt áll a metró, és kicserélték a síneket, jók a mérési adatok.

BKV-fronton szintén nem túl jó hír, hogy a társaság által üzemeltetett buszok átlagos életkora ma 17,7 év, futásteljesítményük meghaladja az 1,1 millió km-t, 59 százalékuk nem rendelkezik légkondicionálással. 2018-ig fokozatosan ki kell vonni 550 magas padlós, alacsony komfortfokozatú járművet.

Közbeszerzési céget alapít a főváros

Erre a főpolgármester szerint azért van szükség, hogy tisztábbak legyenek a közbeszerzések. A megalapítandó új szervezet fogja ellátni a Fővárosi Önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal esetében a 100 millió Ft feletti, valamint a főváros tulajdonában lévő intézményeknél, cégeknél a 300 millió Ft feletti értékű közbeszerzési eljárások lebonyolítását.

A végére egy kis lázározás

"Mint magánember, soha semmi bajom nem volt Lázár Jánossal", majd hozzátette, hogy „át kell gondolni, érdemes-e kéretlenül beavatkozni Budapest életébe. Van a fővárosnak választott köztestülete, ezt nem érdemes levegőnek nézni. Ami Budapest feladata, azt rá kell bízni a budapestiekre, a hátunk mögött nem kell kritizálni, budapesti ügyeket „reszelgetni”.

A miniszternek vannak egyéb feladatai, ahol a felkészültsége jelentősebb, mint a miénk. A fővárosi fejlesztési ügyeket bízza ránk, ha ez így lesz, rögtön megszűnik a Lázár János által említett „szakmai ellentét” – jegyezte meg.