Magyarországon csak ott van gyermekéhezés, ahol felelőtlen a szülő

2015.11.12. 07:07

...az Orbán-kormány a felsorolt intézkedésekkel felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort... Egyéni esetek természetesen lehetnek, és azt sem állítom, hogy kevesen, de az nem a rendszer rossz vagy hiányos felépítéséből fakad. Sokkal inkább emberi mulasztásból, szülői felelőtlenségből...

− mondja Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója. Tehát, gyermekéhezés nincs az országban, ahol mégis van, ott felelőtlen a szülő. És hogy miért mondja ezt?

  • „A mindenkori kormány dolgozzon ki olyan új gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel minimalizálni lehet az éhező gyerekek számát Magyarországon, és garantálja erre a fedezetet a mindenkori költségvetésben” − ezzel a szándékkal indítottak el civilek egy kezdeményezést.
  • Minden parlamenti párt melléállt, a Fidesz részéről Csöbör Katalin írta alá a kezdeményezést.
  • Október végén még úgy tűnt, hogy minden párt támogatja és simán megszavazza a gyermekéhezés elleni küzdelemről szóló javaslatot. Egy fideszes képviselő együtt nyújtotta be a nemzeti minimum programját az ellenzéki képviselőkkel.
  • November elején azonban a kormánytöbbség leszavazta a nemzeti minimumról szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét.

Na, de miért? Ezek voltak az első magyarázatok:

Harrach Péter KDNP-s politikus szerint a baloldal annyira ráment a témára, hogy ha támogatják a javaslatot, akkor egy baloldali kampányt támogattak volna. Harrach szerint a fideszes képviselő is csak véletlenül írta azt alá. Szabó Tímea az ATV-nek azt mondta, hogy amikor faggatta Harrachot az ülésen, hogy lehet véletlenül aláírni egy javaslatot, Harrach nem válaszolt, csak puszit küldött neki. Selmeczi Gabriella szerint pedig jók a célok, csakhogy a kormány már rég ezen dolgozik, és már eredményeik is vannak, így felesleges lett volna megszavazni ezt. Ezt erősítette meg Orbán Viktor is a parlamentben.

De Hegedűs Zsuzsa nem érte be ennyivel, ő elment a falig: a Heti Válasznak adott friss interjújában azt mondja, azért felesleges a program, mert az Orbán-kormány egész egyszerűen felszámolta a gyermekéhezést.

Hegedűs szerint a kezdeményezők jó szándékú emberek, de felkészületlenek, mivel 40 ezer éhező gyermekről beszéltek, de szerencsére Hegedűs Zsuzsa − sok-sok gondolkodás után − rájött, hogy ez egy 2008-as adat. Hogy ennek ellenére miért támogatták az utolsó pillanatig, arra nem igazán sikerült válaszolnia.

Rogán vagy Lázár

Az interjúból kiderül, hogy az új kormányzati szerkezetben Hegedűs munkaadója az új, Rogán-féle minisztérium lesz, mint a miniszterelnök közvetlen munkatársa. Sajnos azonban a legérdekesebb résznél vége az interjúnak:

Heti Válasz: A változás azt jelenti, hogy a régi bizalmi körök megszűnnek és a helyükön újak alakulnak? Magyarul „lefokozta" Lázár Jánost a kormányfő?

Hegedűs Zsuzsa: A miniszter a helyén maradt, politikai irányítást azonban a miniszterelnök a saját kezébe vette vissza. A változás nem látványos, de jelentős.