Lázár embere beszólt azoknak, akik elfutnak a viták elől

2015.12.10. 06:49
Aki a viták elől elfut, az nem méltó arra, hogy az országot vezesse - üzente a kritikusainak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára. Lázár bizalmi emberét pár napja megtámadta Századvég vezetője. Csepreghy most visszaszólt.

Miután Csepreghy Nándor államtitkár személyeskedő támadást kapott a századvéges G. Fodor Gábor által vezetett politikai hecclaptól, a 888-tól, a Miniszterelnökség második embere a Figyelőnek adott interjújában visszaszólt az őt kritizálóknak.

Mint azt megírtuk, G. Fodor Gáborék először egy személyeskedő, karaktergyilkosnak szánt cikket eresztettek rá Lázár János bizalmi emberére, majd utána egy másik cikkben azért támadták az államtitkárt, mert elment a Liberálisok konferenciájára, amelynek "Az illiberális állam működése a gyakorlatban – A Századvég-ügy" volt a címe.

Csepreghy, aki Lázár János miniszter helyettese, a Figyelőnek most azzal magyarázta a kritikát/támadást, hogy "a mi politikai családunkban is többféle elképzelés él a napi politikai gyakorlatról". 

Csepreghy szerint viszont a Századvég politikai elemzőjével ellentétben (nem nevezi meg G. Fodort) a Miniszterelnökségen úgy gondolják, hogy "ha valamiben igazunk van és vitaképesek vagyunk, akkor a kormánynak kötelessége beleállni ezekbe". Szerinte mások (nem nevez meg senkit) csak a saját táboruk előtt szeretnek az igazságért megharcolni.

Azt a vitát biztosan nem lehet elveszíteni, amit meg sem vívunk, de én úgy vélem, hogy aki a viták elől elfut, az nem méltó arra, hogy az országot vezesse.

Csepreghy feltehetően a századvégeseknek üzente ezt, hiszen a Századvég-ügyben a cég csupán egy közleményt adott ki, semmilyen interjút, vitát nem vállalt. Ám ezek a mondatok érdekesen csengenek azon a héten, amikor Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában a függöny mögé bújva kerülte ki az ellenzéki kérdéseket.

Csepreghy az interjúban az őt ért vádakról azt mondta:

  • a luxusautója egy ötéves Alfa Romeo,
  • nincs olyan órája, ami 80 ezer forintnál drágább lenne,
  • egy krisztinavárosi lakásban lakik,
  • a szórakozóhelyek VIP-részlege iránti rajongása "fantazmagória".

Indulna a választásokon

Csepreghy azt mondta, hogy aki politikával foglalkozik, meg kell szoknia az ilyen "kóstolgatásokat". És nem is tántorították el a támadások a terveitől: ambicionálja, hogy elindul majd a választásokon, szerinte ugyanis a politika csúcsa, ha valaki személyesen megszerzi a választók bizalmát.

Lázár János a múlt heti Kormányinfón azt mondta a Csepreghyt ért támadásról, hogy "van egy kis lökdösődés a jobboldalon". Így adódott az újságírói kérdés, hogy hecclap támadása esetleg a Lázár-Rogán-konfliktus része-e. A miniszterhelyettes szerint a kritikák az újságírók és szerkesztők ízlését tükrözik, "minden más szimpla belemagyarázás".