Hó helyett jöhet az ónos eső

2016.01.05. 06:27
A hétfői havazást követően keddre virradóra nyugat felől átmenetileg szárazabb levegő érkezett. Késő délutántól viszont a Dunántúl déli, délnyugati tájain újabb csapadékhullás kezdődik, jöhet az ónos eső.

A magasban jóval enyhébb levegő áramlik fölénk, talaj közelében azonban többfelé fagypont alatt marad a hőmérséklet, így jelentősen megnő az ónos eső veszélye. Erre elsősorban a Dunántúl déli, délnyugati felén kell számítani - írta az Időkép.hu.

A Dunántúl északabbi tájain, Budapest környékén, a Duna-Tisza köze északi tájain és az Északi-középhegység térségében inkább hószállingózás, kisebb havazás lesz jellemző, újra eshet pár centiméter friss hó.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében tartós, többórás ónos esőre kell készülni, ezért ezekre a megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Baranya és Tolna megyére ugyancsak az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést.

A vonatok legalább most rendben járnak

A kedd hajnali üzemkezdettől valamennyi vonatjárat menetrend szerint közlekedik, nincsenek késések az országos vasúthálózaton és a budapesti elővárosi forgalomban - közölte Kavalecz Imre, a Mávinform sajtóügyeletese kedden.

Az éjjel folyamán a vasúttársaság gondoskodott a váltószerkezetek, valamint az utasperonok megtisztításáról. A sajtóügyeletes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az előforduló jegesedés miatt az utasoknak érdemes óvatosan megközelíteni a vonatokat, és vigyázni a le- és felszállásnál.

81 munkagép dolgozott Budapesten

Az FKF Nonprofit Zrt. az éjszakai műszakban 81 munkagéppel folyamatosan végezte először az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A közjárdák, közlépcsők, a gyalogátkelőhelyek tisztításán 149 fő hómunkás dolgozott - közölte a cég. Hajnalban a BKV járatai így rendben elindultak.

A hétfői, 3 centis hó által okozott helyzetről ebben a cikkünkben olvashat.