Még el sem kezdett nyomozni a rendőrség a 71 menekült halálát okozó bűnügyben

2016.01.13. 06:03 Módosítva: 2016.01.13. 14:41

Februárban kezdődhet a magyar nyomozás az osztrák A4-es autópályán augusztus végén megtalált hűtőkocsi ügyében - írja a Magyar Idők. A lap a rendőrségre hivatkozva azt írja, hogy még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az osztrák hatóságoktól. A hivatalos fordítás elvégzése után, azaz februárban kezdődhet csak el a nyomozás.   

A lap információi szerint az iratokból kiderül, hogy a csempészbandának az a része, amelyik a migránsok halálához is vezető utakat szervezte, irakiakból és afgánokból állt. A menekültek toborzásával és szállításuk lebonyolításával viszont bolgárokat bíztak meg a bűnszervezet vezetői.

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását. Az ügyben jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda öt gyanúsított ellen nyomoz embercsempészés megalapozott gyanúja miatt.

A hűtőkocsiban embercsempészek megbízásából hetvenegy menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába, A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. Később kiderült, hogy az áldozatok már a magyarországi útszakaszon meghalhattak.

Frissítés: Az ORFK a Magyar Idők cikke után közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy a cikk valótlan állításokat tartalmaz, ugyanis a a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda már a tragédia felfedezésének napján az osztrák hatóságokkal párhuzamosan nyomozást rendelt el, ennek eredményeképpen két napon belül azt a négy bolgár és egy afgán állampolgárt, akik a bűnüggyel kapcsolatban összefüggésbe hozhatóak. Velük szemben jelenleg is zajlik a bűnszervezetben, üzletszerűen, a sértettek sanyargatásával elkövetett embercsempészés gyanúja miatti nyomozás. Jelenleg is zajlik a gyanúsítottak és a tanúk folytatólagos kihallgatása, adatok és egyéb iratok beszerzése, értékelése és elemzése. Ugyanakkor a hatezer oldalas nyomozati iratanyag magyar nyelvre fordítása valóban még folyamatban van.