Malvin
9 °C
25 °C

Egyházi iskolákkal legalizálnák a szegregációt

2016.01.14. 11:14

December 30-án fogadta el a kormány a köznevelési törvény módosítását, ami meghatározza, hogy mely esetekben nem számít szegreciónak a gyerekek elkülönítése, ennek egyik megoldása a vallási alapú oktatás szabályozása lehet. A rendelettervezet előterjesztője Balog Zoltán miniszter már korábban azt hangoztatta, hogy "minél több olyan egyházi iskolára lenne szükség, ahol többségében cigány gyerekek tanulnak", írja a Roma Sajtóközpont.

A tervezet miatt kilépett a kormány által létrehozott emberi jogi kerekasztalból a legismertebb szakember, Ritók Nóra szegregáció ellen küzdő pedagógus, a Nyomor széle blog szerzője, így jóformán már nem maradt a témában ismert és elismert civil tagja az ENSZ kérésére létrehozott testületnek. A kerekasztalból ugyanis korábban már kiszállt a TASZ, a Helsinki Bizottság és a NEKI is.

Ritók Nóra a Facebook-oldalán azt írta, hogy három év után döntött így, mivel úgy látja, hogy minden erőfeszítése ellenére nem egy nyelven beszéltek a döntéshozókkal.

A legjobban pedig azt hiszem, az zavart, hogy olyan hatások ellen kellett volna stratégiát kidolgozni, amit éppen ez a rendszer hozott létre. Amit enged, táplál ma is, hiszen fokozódik a szegregálódás, hiába találunk ki bármit, mert lehet szegregálni, iskolán belül is, településen belül meg pláne...

Az RSK felidézi azt a nyíregyházi esetet, amikor a Kúria tavaly tavasszal elutasította a Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF Alapítvány) keresetét a nyíregyházi görögkatolikus általános iskola fenntartója ellen. A korábbi jogerős ítéletek megállapították a szegregáció tényét, ám a Kúria döntése szerint az elkülönítés a gyerekek vallásgyakorlásának szabadsága miatt indokolt volt. 

A Kúria döntését több szakember kifogásolta, mivel a nyíregyházi Huszár-telepen bezárt, majd néhány éve a Görögkatolikus Egyház által újraindított, elsősorban cigány tanulókat tömörítő iskolába beíratott tizenöt első osztályos gyerek közül mindössze két gyerek szülei jelezték, hogy görögkatolikus vallásúak.

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.