Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

63 roma diák beperelte a Kliket

2016.02.04. 10:25

Szerdán kezdődött el az Egri Törvényszéken az a per, amelyben 63 gyöngyöspatai roma diák 209 millió forintos kártérítést követel a Kliktől az iskolai szegregáció miatt, írja a Heol.hu.

A Kúria tavaly márciusban az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) Alapítvány által indított közérdekű perben megállapította, hogy a gyöngyöspatai roma diákokat jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak. A Kúria döntése szerint a gyerekeket ért hátrányért az államosítás után a Klik a felelős.

A szerdán elkezdett eljárásban a gyerekek azt kérik a bíróságtól, hogy tanulónként minden szegregált osztályban töltött tanév után 500 ezer forintot (együttesen 209 millió forintot) ítéljen meg nekik kárpótlásként. Indoklásuk szerint a szegregáció miatt egész életükre szóló hátrány érte őket, mivel elvették tőlük a továbbtanulás és a munkaerő-piacon való helytállás esélyét. A diákok képviseletét az ELTE joghallgatói és önkéntes ügyvédek látják el.

Alperesként a Klik mellett a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola és a patai önkormányzat azt kérte szerdán a bíróságtól, hogy utasítsák el a teljes keresetet. Az önkormányzat ügyvédje szerint, ha jár is kártérítést, akkor is a követelés 10 százalékát tartaná reálisnak. Ugyanakkor a diákok ügyvédei szerint a keresetben kért tétel - melynek összegét az irányadó bírói gyakorlat alapján határozták meg – valójában csak jelképes kártérítés.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!