Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Kiválasztott ügyvédek szakítanak óriásit az állami földek eladásán

2016.02.16. 07:07
Jelentősen megdobta 32 ügyvédi iroda bevételeit a két hónapja zajló állami földeladás. A licitek nyertesei kizárólag a Nemzeti Földalap által kijelölt jogászokkal végeztethetik el az átíratást. A kisebb értékű területet vásárló gazdáknak többet kell fizetniük a szolgáltatásért, az új oligarchák pedig kedvezményt kapnak.

Minimum másfél milliárd forintos extraforgalmat generált a kormányzat néhány kiválasztott ügyvédi irodának.

A tavaly decemberben kezdődött állami földeladások szabályozásában előírták, hogy licitálást követő szerződéskötéseknél és az ahhoz kapcsolódó eljárásokban kötelező a jogi képviselet. Az árverésen nyertes vásárló csak úgy válhat ténylegesen a kiszemelt birtok tulajdonosává, ha ügyvédet fogad. Azonban azt is vállalnia kell, hogy az átíratási procedúrát a Nemzeti Földalap által biztosított ügyvédekre bízza.

A szabályozás szerint az ügyvédek feladata a szerződés elkészítése, a jogi ellenjegyzés és a földhivatali eljárással kapcsolatos jogi képviselet, amelynek költségeit természetesen a földlicit nyertesének kell viselni.

Az előre fixált díj a vételár 0,5 százaléka, de legalább nettó 50 000 forint, amit a nyertes árverező a szerződéskötés napján készpénzben köteles kifizetni.

Az Index megkereste a Földművelési Minisztériumot, hogy kiket és milyen szempontok alapján választottak ki a jól fizető munkára. A tárca nem adta ki az NFA által favorizált irodák nevét, csak annyit közölt, hogy olyan jogászokat kerestek a munkákra, akik földforgalmi szerződések terén nagy tapasztalattal rendelkeznek, képesek eleget tenni az NFA által támasztott magas szakmai és technikai követelményeknek, valamint a gazdák érdekei mellett az állam érdekeit is képviselik a jogügylet során.

A kiválasztás nem pályáztatás útján zajlott. A minisztérium szerint a sietség miatt

az NFA – a törvényi feltételek betartása mellett – egyetemi és kamarai szakemberek tanácsát és segítségét kérve alakította ki a szakmai szempontrendszert a megyei szinten eljáró ügyvédek kiválasztásához.

Arra kérdésre, hogy a minisztérium szerint mekkora bevételt eredményez a földeladás a jogászoknak, nem érkezett válasz. Az összegről így csak találgatni tudunk.

Az állami földek eladásáról szóló tavalyi előterjesztés szerint a kormány 300 milliárd forintos összbevételt remél az összesen 378 160 hektárnyi meghirdetett termőföld eladásából. Az állam által várt bevételhez viszonyítva minimum 1,5 milliárd forintot kell kifizetnie a gazdáknak a jogi ügyletekért. Ezt a számítást azonban jelentősen módosíthatja felfelé, hogy minden árverésen vásárolt földért minimálisan annyit kell kifizetni, mintha a megvásárolt föld értéke 10 millió forint lett volna.

A rendszer ezért nem kezdve - a vélhetően a tranzakciók többségét bonyolító - kisebb területű vagy kisebb értékű földeket vásárló gazdáknak: számukra az ügyvédi díj akkor is 50 000 ezer forint, ha csak 3 vagy 5 milliót fizetett az adott területért.

A földalap viszont komoly kedvezményt adott a nagy és drága földterületek vevőinek, amikor kikötötte, hogy nettó 500 000 forintnál többet nem kérhetnek az ügyvédek. Így a 100 milliót meghaladó értékű licit esetén a 100 millió feletti részt gyakorlatilag nem terheli ügyvédi díjazás.

A minisztérium szerint minden esetre a fix díjjal nagyon jót tettek a gazdáknak, mert a 0,5 százalékos ügyvédi díj messze a piacon szokásos 1-2 százalékos ügyvédi munkadíjnál alatt van.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.